PRETRAGA

OBAVEZNE ZASTAVICE O POREKLU ROBE, KAZNE I DO 20 HILJADA EVRA

 • internet
 • 11/02/2019 16:46
 • Pregleda: 238
 • http://rtvpuls.com/vesti/obavezne_zastavice_o_poreklu_robe_kazne_i_do_20_hiljada_evra/22342
 • GNJILANE, 11. februar - U prodajnim objektima na Kosovu posle uvođenja tarifa na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine obavezno je da se pored robe koja se prodaje istakne i zastava zemlje porekla. Iz Direkcije inspekcije u opštini Gnjilane kažu da su kazne ogromne, kreću se od hiljadu do 20 hiljada evra. 
   
  Svi prodajni objekti na Kosovu dužni su da pored cene proizvoda istaknu i zemlju porekla robe, koja je u istoj veličini kao i cena proizvoda. Uredbu je pre mesec dana donelo kosovsko Ministarstvo trgovine i industrije. Direktor Direkcije inspekcije u Gnjilanu Nevzat Rušiti kaže da ovu uredbu moraju da poštuju i velike i male trgovine. 
   
  “Na rafovima za jednu vrstu robe treba da bude jedna zastava sa leve strane širine 2 centimetra, a dužine 4. Takođe, kada se na istom mestu nađe roba poreklom iz neke druge zemlje onda ide druga zastava, po istom principu”, kaže Rušiti. 
   
  Ako prodavci ne ispune ovu zakonsku obavezu, kazne su visoke, kreću se i do 20 hiljada evra. Kako su nam trgovci rekli, u nekim sredinama inspektori su sami nudili zastavice po ceni od 5 evra bez ikakovog računa ili priznanice.  Međutim, u odeljenju inspekcije kažu da prodavci mogu da odštampaju zastavice u bilo kojoj kopirnici. 
   
  Prvih mesec dana bilo je tolerisanja,  ali nakon što su inspektori obišli prodajne objekte u svim mestima na teritoriji opštine Gnjilane, upozoravaju da će za nesavesne prodavce biti kažnjavanja. 
   
  “Kazne koje je Ministarstvo propisalo kreću se od hiljadu do 20 hiljada evra. Molim sve trgovce da postave zastavice o poreklu robe. To nije nešto što je skupo, što ne može da se uradi, može da se iskopira u bilo kojoj kopirnici ili štampariji”, istako je Rušiti. 
   
  Zbog uvođenja taksa od 100 odsto na robu iz Srbije u poslednja tri meseca na Kosovu plasirano je 90 miliona evra manje robe nego u istom periodu lane, upozorio je Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije Rasim Ljajić. Ovo su osetili i kupci i prodavci. 
   
  U Kosovskom Pomoravlju po prodavnicama više nema Rose vode, srpkih čipsova i mleka, a u velikim marketima nema srpskog margarina i zejitina.
   
  “Pored toga što nema srpskog maragrina, nema i druge robe. Snalazimo se. Iz Novog Brda odlazimo u Stanišor, Koretište, Šilovo. Po marketima u Gnjilanu već je vidljiva nestašica. Mislim da nema srpskog zejitina”, kaže Radislav Ivanović iz Trnjićevca kod Novog Brda. 
   
  Takse su pored ekonomske štete izazvale ozbiljnu političku krizu na Kosovu. U opštini Parteš kažu da je što pre potrebno njihovo ukidanje. 
   
  “U marketima i po srpskim prodavnicama nema Rose vode, smokija i drugih proizvoda na koje su Srbi i po ceni i kvalitetu bili naviknuti”, rekao je gradonačelnik Parteša Dragan Petković.
   
  Vlada Kosova uvela je takse uvećane za 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine 21. novembra prošle godine.  I pored zahteva  čitave Međunarodne zajednice, za sada nema nagoveštaja da li bi premijer Kosova Ramuš Haradinaj mogao da popousti i donese odluku o ukidanju ili bar o privremenoj suspenziji taksa. 
   
  Novinarka: Maja Živković