PRETRAGA

OBELEŽENO 60 GODINA ČASOPISA STREMLJENJA

 • internet
 • 14/01/2020 09:50
 • Pregleda: 70
 • http://rtvpuls.com/vesti/obelezeno_60_godina_casopisa_stremljenja/26636
 • BEOGRAD, 14.januar - Šezdeset godina prvog srpskog književnog časopisa na Кosovu “Stremljenja” , koji je predstavljen u kripti crkve Sveti Marko, obeležilo je nezaboravno vreme stvaranja i sazrevanja nove srpske književnosti na kosovskom podneblju, ali i rađanje i afirmaciju mladih talentovanih stvaralaca – rekla je glavna urednica Jedinstva Rada Кomazec.
   
  „Danas, nema bezmalo nijednog pisca, slikara i drugih umetnika, kao i naučnih radnika s Кosova i Metohije koji su stekli zavidnu afirmaciju, a da svoje stvaralačke početke nisu obeležili upravo u „Stremljenjima”. Bogatstvo njegovog sadržaja vidljivo je iz broja u broj a donosi obilje poetskih i proznih radova kao i prikaze, studije, eseje, portrete pisaca narodna predanja, likovne prikaze i druge izveštaje, informacije i natpise iz pera autora sa КiM koji svi skupa svedoče da su „Stremljenja” velika tribina i nesvakidašnje ogledalo tokova bogatog literarnog stvaranja kod nas – kazala je Кomazec, prenosi Jedinstvo.
   
  Direktor „Panorama – Jedinstvo” Svetozar Vlahović rekao je da časopis svojom sadržinom gaji najbolju tradiciju, a novim rubrikama osvetljava pojedine fenomene naše savremene književnosti.
   
   U okviru promocije „Stremljenja” uručena je nagrada sa Pesničkih susreta „Lazar Vučković” , Milovanu Vitezoviću .
   
  Izvor: Jedinstvo/Kosovoonline
   


  PULS NARODA