PRETRAGA

ODRŽAN SASTANAK O BEZBEDNOSTI U GNJILANSKOM KRAJU

 • 23/08/2016 08:18
 • Pregleda: 446
 • http://rtvpuls.com/vesti/odrzan_sastanak_o_bezbednosti_u_gnjilanskom_kraju/11063
 • GNJILANE, 23.avgust - U Gnjilanu je juče održan bezbednosni forum na kojem su između ostalog učestvovali ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni, predsednici opština Gnjilane i Parteš, kao predstavnici policije.
  Glavne teme na panelu bile se verski ekstremizam, trgovina ljudima, I borba protiv trgovine drogom. Ministar Hiseni je istakao da je borba protiv verskog radikalizma prioritet i da u poslednjih 11 meseci nije zabeležen slučaj odlaska boraca na strana ratišta, iako je bilo 2 pokušaja.
  ,,Svi borci koji su vraćeni ili su u zatvoru na služenju kazne ili su u procesu krivičnog postupka. Nakon nekoliko godina kada budu odslužili svoju kaznu mi smo spremni ih integrišemo u društvo. Treba mnogo da radimo sa njima, to je 78 uglavnom mlađih ljudi. Njihova resocijalizacija je višedimenzionalni problem. Svesni smo I toga da bi mogla da postoji radikalizacija u zatvorima, zatvorenici bi mogli da “zaraze” i druge njegovom idejom, stoga moramo širom da otvorimo oči", rekao je Skender Hiseni, ministar unutrašnjih poslova Kosova.
  Prema rečima ministra Hisenija, Kosovo se visoko kotira kada se radi o trgovini ljudima I to je podatak koji zabrinjava, te predlaže da se otvoreno razgovara o tome, a ne da to bude tabu tema. Panelisti su razgovarali i o prošlonedeljnom incidentu kada je jedna osoba srpske nacionalnosti srušila minaret na džamiji u Velikincu.
  ,,Zahvaljujući policiji i reakciji građana ta stvar je korektno odrađena. Takođe bi da se zahvalim gradonačelniku Parteša Draganu Nikoliću koji nas je detaljnije upoznao sa ovim slučajem. Mi nećemo dozvoliti da se ovi slučajevi ponavljaju kako se ne bi poremetila verska sloga, pošto je ovde verska tolerancija na visokom nivou", naveo je Ljutfi Haziri, predsednik opštine Gnjilane.
  Dragan Nikolić, prvi čovek opštine Parteš kaže da ovaj incident nije proizveo negativne reakcije u srpskim sredinama.
  ,,Mislim da su sve strukture bile na nivou svog zadatka i da su poslali snažnu poruku da niko ne podržava takve slučajeve i da smo se svi maksimalno trudili da se situacija rešava u pozitivnom smislu, i komunikaciju razmenjujemo na višem nivou kako bi predupredili takve slučajeve", rekao je Nikolić.
  ,,Ovaj slučaj je završen kako treba, taj čovek je koristio narkotike i istraga je u toku. Takođe bi trebalo pohvaliti sve koji si učestvovali u tom slučaju", rekla je Eljmina Mahmuti, pukovnik policije Kosova.
  Što se zaplene narkotika tiče, pokovnik Mahmuti je rekla da je ove godine zapljenjeno mnogo više narokotika nego lani, a u 98 posto slučajeva radi se o zapleni marihuane.
   
  Izvor: RTK2