PRETRAGA

OKO ZSO PODUDARAJU SE INTERESI SRBIJE I AMERIKE

 • 18/08/2016 08:54
 • Pregleda: 353
 • http://rtvpuls.com/vesti/oko_zso_podudaraju_se_interesi_srbije_i_amerike/10994
 • BEOGRAD, 18.avgust - Konačna poruka nakon posete potpredsednika SAD DŽožefa Bajdena Beogradu i Prištini jeste da se sada podudaraju interesi Srbije i SAD, po pitanju Zajednice srpskih opština (ZSO), izjavio je danas ministar lokalne samouprave u kosovskoj vladi Ljubomir Marić.
  "Možemo da zaključimo da je vlada Srbije, predvođena Aleksandrom Vučićem, jednom odgovornom politikom postala ključan faktor u regionu i to očigledno daje rezultate", rekao je Marić za RTS.
  Prema njegovim rečima, ZSO, kao koncept je na predlog Srbije ušao u Briselski sporazum, a posle ovih poruka i konstantnih zahteva Srba sa KiM, sada se može očekivati da se taj proces konačno odmrzne.
  "Mi ćemo već narednih dana videti verovatno neke konkretne rezultate, očekujemo da o tom pitanju budemo pozvani od koalicionih partnera i od predstavnika vlasti u Prištini, da razgovaramo na tu temu, na koji način zajednički da uradimo taj deo posla", rekao je Marić.
  Ističe da sporazum iz avgusta 2015. vrlo jasno uređuje šta treba doneti u kosovskom sistemu, odnosno za ZSO, potrebna je odluka vlade i njena verifikacija u Ustavnom sudu.
  "Sam proces predviđao je do četiri meseča da se ZSO uspostavi, da dođemo do momenta zakazivanja konstitutivne sednice na kojoj će delegati usvojiti Statut ZSO, kako bi ona počela da funkcioniše i izabrala sve organe koji su predviđeni, počevši od predsednika ZSO", kaže Marić.
  Dodaje da je tokom posete Prištini, Bajden imao prilike da čuje od predstavnika Srba šta ih muči na KiM, da čuje zahtev da se što skorije formira ZSO. 
  "Ostajemo posvećeni tom procesu, sve svoje vreme i energiju spremni smo da uložimo, kako bi konačno bio realizovan najznačajaniji deo sporazuma i podsećam da je 60 odsto Briselskog sporazuma upravo ZSO", istakao je Marić.