PRETRAGA

OSMA STATUSNA KONFERENCIJA U PROCESU PROTIV LIDERA OVK 29.OKTOBRA

 • r.micanovic
 • 18/10/2021 16:51
 • Pregleda: 50
 • http://rtvpuls.com/vesti/osma_statusna_konferencija_u_procesu_protiv_lidera_ovk_29oktobra/36130
 • HAG, 18.oktobar - Osma statusna konferencija u procesu koji se vodi protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK, zakazana je za petak, 29. oktobar u Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu, prenosi Tanjug.

  Konferencija će biti održana pred sudijom za prethodni postupak, koji će razmatrati pitanja u vezi sa obelodanjivanjem dokaza, njihovim prevodima i o aktuelnim istragama tužilaštva i odbrane.

  Sudija je u odluci o zakazivanju konferencije naložio tužilaštvu i odbrani da mu svoje pisane podneske u vezi sa ovim pitanjima prethodno podnesu do 27. septembra.

  Tači, kao i Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi su uhapšeni 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u prtivor u Hagu, gde se i dalje nalaze. Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine u 40 mesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, a za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

  U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji. Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i osoba koje nisu bile aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

  U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.
  Izvor: Tanjug