PRETRAGA

OSUDE BOMBAŠKOG NAPADA NA RTK

 • 23/08/2016 10:06
 • Pregleda: 389
 • http://rtvpuls.com/vesti/osude_bombaskog_napada_na_rtk/11066
 • BEOGRAD, 23.avgust - Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje bombaški napad na Radio-televiziju Kosova, u okviru koje rade redakcije na albanskom, srpskom i drugim jezicima. 
  „Novinari i mediji ne smeju biti meta ni u jednom oružanom ili političkom sukobu, a sinoćni napad zaslužuje najglasniju osudu javnosti i institucija“, navodi se u saopštenju Kancelarije za KIM.
  „Organizatori i izvršioci ovog napada hitno moraju biti identifikovani kako bi se svima onima čiji je cilj destabilizacija prilika na Kosovu i Metohiji uputila jasna poruka da oni koji žele da destabilizuju region nemaju podršku političkih elita.
  U atmosferi ekspanzije političkog i verskog ekstremizma na Kosovu i Metohiji, međunarodne institucije, kao i privremene institucije samouprave u Prištini, moraju uložiti dodatne napore kako bi se očuvala krhka regionalna stabilnost“, piše u saopštenju Kancelarije dostavljenom RTV Puls.
   
  Tači osudio napad na RTK
   
  Predsednik Kosova Hašim Tači oštro je osudio sinoćnji napad na Radio Televiziju Kosovo ocenivši da se radi o napadu na slobodu govora.
   
  Predsednk Tači je ocenio da se radi o kriminalnom aktu, i pozvao nadležne da rasvetle slučaj. Tači je rekao da napad na RTK predstavlja napad na mišljenje, govor i slobodne medije. On je pozvao predstavnike političkih partija da ne linčuju medije, već da štite slobodu govora.
   
  “Snažno osuđujem sinoćnji kriminaln napad, eksplozvnom napravom, na RTK. Ovaj napad na javnu radio-televiziju je napad na mišljenje, govor i slobodne medije. Pozivam sve predstavnike i političke partije da u svojim nastupima ne linčuju medije, već da štite slobodu govora. Pozivam nadležne državne organe da rasvetle ovaj slučaj i odgovorne za ovaj gnusni kriminalni čin izvedu pred lice pravde”, napisao je Tači na FB profilu.
   
  Napad na RTK osudila Vlada Kosova
   
  Vlada Kosova je oštro osudila napad eksplozivnim sredstvom na Radio Televiziju Kosova počinjen sinoć pod nerazjašnjenim okolnostima.
   
  Vlada Kosova smatra da je ovo napad na slobodu govora i na sve kosovske medije. Vlada poziva nadležne državne organe da rasvetle ovaj slučaj i izvedu pred pravosuđe počinoca i podstrekača ovog suludog čina, navodi se u saopštenju.
   
  Vlada, takođe, poziva sve predstavnike i političke subjekte da ne etiketiraju, napadaju i linčuju javne i privatne medije, u funkciji poštovanja i zaštite slobode govora.
   
   
  Stojanović: Saznati motive napada
   
  Zamenik premijera Kosova, Branimir Stojanović ocenio je danas da je opšta bezbednost, pa i bezbednost medija na Kosovu, na nezadovoljavajućem nivou. On je povodom sinoćnje eksplozije ručne grabate u dvorištu Radio Televizije Kosova, istakao da je ovaj slučaj prvo crvena lampica za policiju, a potom i za sve bezbedonosne strukture.
  “Zaista je neophodno da se što pre pronađu oni koji su to uradili, kako bi predupredili stvaranje atmosfere u kojoj novinari mogu da rade svoj posao, da mogu slobodno da izražavaju svoje mišljenje", rekao je Stojanović i dodao da je jako važno saznati šta su motivi ovog napada.
  "Meni oni (motivi) nisu poznati, ali je vrlo važno da policija obavlja svoj posao kako bi dobili epilog tog napada, da ne bude pritiska na medije i da oni mogu da rade svoj posao”, izjavio je Stojanović tokom današnjeg obilaska rasadnika paulovnije u Gračanici, čije formiranje i opremanje je podržala Kancelarija za zajednice.
   
  UNMIK osudio napad na sedište RTK
   
  Specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija na Kosovu Zahir Tanin osudio je napad na prostorije Radio-televizije Kosova (RTK) u Prištini.
   
  "Napadi te vrste nikad nisu opravdani i samo štete budućnosti Kosova", istakao je Tanin, navodi se u saopštenju UNMIK-a.
   
  Tanin je apelovao da se počinioci tog napada izvedu pred lice pravde i obećao punu podršku UNMIK-a u istrazi tog incidenta.
   
  U dvorište sedišta RTK u Prištini je u ponedeljak kasno uveče bačena ručna bomba, saopštila je sinoć kosovska policija, a odgovornost za taj napad preuzeli su aktivisti koji protestuju protiv planiranog sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, javlja Rojters.
   
  Predajnici u dvorištu RTK su blago oštećeni, ali nema žrtava i emitovanje programa nije bilo prekinuto, rekao je danas neimenovani policijski zvaničnik, prenosi britanska agencija.
   
  Za napad ručnom bombom na RTK odgovornost su preuzeli aktivisti koji žive u blizini granice sa Crnom Gorom, kako je navedeno u pismu koje su danas objavili kosovski mediji.
   
  Ista grupa je saopštila da je, takođe, ispalila granatu na kosovski parlament pre dve nedelje, pri čemu nije bilo žrtava, navodi Rojters.
   
  OEBS: Neprihvatljiv napad na javni servis
   
  Misija OEBS-a na Kosovu je osudila napad na RTK ocenivši da su takvi napadi neprihvatljivi, i predstavljaju napad na društvo i slobodu informisanja.
   
  Portparol OEBS-a Senad Šabović izjavio je za RTK2 da ova misija osuđuje napad na javni servis Kosova, istakavši da je nasilje protiv medijskih institucija neprihvatljivo.
   
  “Obavešteni smo o tom incidentu, još nisu poznati svi detalji ali izgleda kao napad na RTK. OEBS snažno osuđuje napad. Javni televizijski servis je jedna od najznačajnijih institucija u svakom društvu i bilo kakvo nasilje protiv jedne takve institucije je neprihvatljivo”, rekao je Šabović dodavši da je neprihvatljivo da se bilo kakvi ciljei sprovode agresijom i nasiljem.
   
  On je rekao da misija OEBS-a apeluje na policiju da istraže ovaj incident. Generalno, rekao je Šabović, glavna preporuka je da se policija i istražni organi ozbiljnije bave bilo kakvim incidentima uperenim protiv novinara i medija.
   
  “Smatramo da su novinari i da su mediji institucije i osobe od javnog značaja, smatramo da bilo kakav napad na njih znači i napad na društvo, na slobodu informisanja i misija OEBS-a je mišljenja da policija i pravosudni organi treba da posvete posebnu pažnju”, rekao je Senad Šabović.
   
  Šef Misije OEBS-a na Kosovu, Žan-Klod Šlumberže, i predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović, najoštrije su osudili sinoćni napad na prostorije Radio televizije Kosova zahtevajući da počinioci što pre budu privedeni pravdi.
   
  "Ja sam užasnut napadom na RTK u vreme kada je još uvek bilo ljudi koji rade unutar zgrade. Čini se da je u pitanju čin zastrašivanja i ja ga najoštrije osuđujem. To je napad na važnu javnu ustanovu i na slobodu izražavanja", rekao je Šlumberže i pozvao nadležne da što pre rasvetle ovaj napad.
   
  "Pozivam organe zadužene za sprovođenje zakona da što pre istraže ovaj slučaj i privedu počinioce pred lice pravde", dodao je on.
   
  Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović, osuđuje napad na slobodne medije I kosovsko društvo u celini zahtevajući hitnu istragu.
   
  "Ovo je jasan napad na slobodne medije i na društvo u celini, i ja ga najoštrije osuđujem. Verujem da će ovaj incident biti brzo i temeljno istražen"
   
  Eksplozivna naprava bačena je kasno sinoć u dvorište RTK –a, u blizini emisionih antenna, ali, na sreću niko nije povređen. Istraga je u toku.
   
  EU na Kosovu osuđuje napad na RTK
   
  RTK je važna nacionalna ustanova osnovana od strane i za ljude na Kosovu. Napad na nju je pretnja slobodi izražavanja i interesima građana Kosova.
   
  Kancelarija  EU na Kosovu / Specijalni predstavnik EU izražava zabrinutost zbog ovog, već drugog oružanog napada na javne ustanove u poslednjih nekoliko nedelja. Apelujemo na sve da se suzdrže od izražavanja neslaganja na bilo koji način koji šteti imovini ili može uzrokovati štetu po živote ljudi.
   
  Pozivamo nadležne institucije da pronađu počinioce i izvedu ih pred lice pravde, tako da se spreči svaki takav pokušaj u buduće, navodi se u saopštenju.

  Ambasada SAD: Napad na RTK napad na demokratiju Kosova

  Ambadasa SAD osuđuje sinoćni napad granatom na prostorije Radio Televizije Kosova, kao još jedan napad na demokratiju Kosova i teško postignutom napredtku ka evro-atlanskim integracijama.

  Mala, bezlična grupa je sada dodala još jedan napad na slobodu medija u nizu njenih napada na demokratske  principe i evro-atlanske vrednosti.
  Kosovo je bolje od ovoga. Američka ambasada u potpunosti podržava napore institucija vladavine prava na Kosovu da se istraže ovi zločini. Mi smo uz narod Kosova suprostvaljajući se onima koji bi radije koristili taktike terorizma pre nego taktike slobodnih, demokratskih naroda, navodi se u saopštenju ambasade.
   
   

  Udruzenje i Unija Crnogoraca Kosova

  “Rucna granata koja je bacena sinoc na RTK od strane anonimne grupa gradjana iz Rugove zbog njihovog protivljenja da se ratifikuje sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, kukavicki je i kriminalni cin. Taj gnusni cin sacice primitivaca u suprotnosti je sa mentalitetom i kulturom autenticnih albanaca sa tih prostora. Oni su sramota rugovljana i cjelokupnog albanskog naroda, jer je taj necivilizacijski postupak daleko od cojstva i junastva koje vjekovima krasi muskarce iz tih krajeva.

   Nasilnici koji su preuzeli odgovornost za napad na RTK zbog umisljenosti da im drzava navodno oduzima njihove planine i zemlju, na direktan nacin, a  zarad licnih interesa urusavaju temelje sopstvene drzave. I ne samo temelje sopstvene drzave, oni su spremni zarad licnih interesa bez obzira sto nijesu u pravu, da uniste buducnost svoje i djece svih gradjana Kosova, ali i naruse dobrosusjetske odnose sa Crnom Gorom i stabilnost i mir u regionu.

   Stoga apelujemo na institucije Kosova da pokaze snagu drzave i nedozvole da bande koje se sluze nasiljem, nastave da siju strah i zastrasuju, novinare, obicne gradjane, ali i poslanike.

   Zelimo da vjerujemo da ce nasilnici koji su bacilli rucnu bombu ubrzo biti uhapseni i privedeni pravdi. Na taj nacin bi se poslala jasna poruka da niko nije jaci od drzave i da se drzava nemoze ucjenjivati, niti usporavati procesi koji su u interesu Kosova, regiona i strateskog cilja pune evroatlanske integracije”, navodi se u saopštenju predsednika  Udruzenja i Unije Crnogoraca Kosova Slobodanu Vujičića.

   

  Udruženje novinara Kosova osudilo napad na RTK

   
  Udruženje novinara Kosova osudilo je bombaški napad na RTK, zatraživši od Policije Kosova i drugih nadležnih institucija da hitno istraže slučaj i pronađu odgovorne.
   
  Ovo je kriminalno delo i zato je neophodno kazniti počinioce, saopštilo je Udruženje.
   
  “U napadu su naše kolege novinari mogli da stradaju, jer su u trenutku eksplozije bili na radnom mestu, ali na sreću nije nije povređen. Cilj ovakvih napada je da izvrše pritisak i zaplaše novinare, ali bezbednosne institucije ne treba to da dozvole”, saopšteno je.
   
  Predsednik ovog Udruženja Škeljćim Husenaj je u izjavi za RTK2 pozvao policiju da preduzme sve neophodne mere kako bi počinioci ovog incidenta što pre bili pronađeni.
   
  “Na osnovu informacija kojima mi raspolažemo je da niko od radnika nije povređen. Ovaj napad je tendencija da se stvori nesigurnost unutar javnog servisa, upućujemo poruku kolegama novinarima da i dalje obavljaju svoje novinarske zadatke nepristrasno”, kazao je on.