PRETRAGA

OTVOREN CENTAR ZA PREVENTIVNO DELOVANJE I ZAŠTITU ŽENA

 • 22/04/2015 08:40
 • Pregleda: 253
 • http://rtvpuls.com/vesti/otvoren_centar_za_preventivno_delovanje_i_zastitu_zena/5946
 • K. MITROVICA, 22.april - Centar za preventivno delovanje i zaštitu žena od nasilja (CPPW), prvi te vrste, koji će pružati pravnu, ekonomsku i psihološku podršku, otvoren je juče u Kosovskoj Mitrovici.
  Po prvi put na severu Kosova će ženama žrtvama nasilja, potencijalnim žrtvama i svim ostalim ženama koje trpe bilo kakvu diskriminaciju biti dostupan CPPW, a operativna kancelarija će mu giti u Zubinom Potoku.
  Projekat je finansijski podržala EU sa više od 120.000 evra, a sprovode ga NVO "Žensko pravo" iz Kosovske Mitrovice i NVO "Kolo srpskih sestara" iz Zubinog Potoka.
  Direktorica NVO "Žensko pravo" Ružica Simić istakla je da je cilj Centra da pre svega pridobiju poverenje žena da dođu i zatraže pomoć, a u Centru će dobiti pre svega psihološku i pravnu podršku.
  "To je naš deo, osim toga, naš deo je i da pravno pružamo pomoć, podnosimo podneske, ako je nasilje u porodici u pitanju. Postoji i policijski delokrug rada, sudovi za zaštitu, tako da ćemo mi njih i pravno podržati i pomoći im da dobiju zaštitu kod nadležnih institucija", kazala je Simić.
  Ona je dodala da je to jako spor proces, ali da će uz pomoć institucija i dobrog pravnog okvira stvari moći da počnu da se menjaju.
  "Nećemo da pravimo revoluciju, ali nasilnici će znati da je to što rade kažnjivo, da će biti pozvani u policiju i da će morati da odgovaraju za svoja dela, mislim da je to za početak dovoljno", podvukla je Simić.
  Regionalni komandir kosovske policije Nenad Đurić rekao je da je prošle godine bilo oko 200 prijava porodičnog nasilja, a ove godine je ta tendencija u padu.
  Đurić je istakao da policija regiona Mitrovica Sever preduzima sve mere u oblasti sprečavanja krivičnih dela porodičnog nasilja.
  "Apelujemo da nam se takvi slučajevi prijave, jer ne možemo sve sami da otkrijemo ukoliko nemamo bilo kakvu indiciju da krivično delo u oblasti porodičnog nasilja postoji", ukazao je Đurić.
  On je rekao da je kosovska policija regiona Mitrovica Sever otvorena za saradnju.
  "Spremni samo da sa Centrom koji je danas otvoren budemo svakodnevno u kontaktu, ukoliko je to potrebno, kroz naše organizaciono delovanje, kroz jedinice koje su vezane direktno sa slučajevima porodičnog nasilja...", rekao je Đurić.
  On je dodao da su otvoreni za saradnju ne samo sa ovim Centrom, već sa svima koji se bave pitanjem porodičnog nasilja i svim pitanjima koja se tiču tog delokruga.
  Šefica Administrativne kancelarije u Mitrovici Adrijana Hodžić naglasila je da mora postojati adekvatan mehanizam koji će zaista rezultirati prevencijom porodičnog nasilja.
  "To ne sme da bude samo politička priča, ovo mora biti kvantitativan i kvalitativan rezultat i obećavam da ćete imati podršku lokalne samouprave jer, kao što znate, vlast je danas u rukama ljudi koji su zainteresovani da svojim angažovanjem zaista pokrenu ovo mesto na bolje", poručila je Hodžić.
  Na ceremoniji svečanog otvaranja govorili su i predstavnik EU Libor Ćlad i saradnik na projektu Centra Nicola Battistella iz organizacije RTM.
  Prisustvovali su i predstvnici američke ambasade na Kosovu, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, OEBS-a, UNMIK-a, Administrativne kancelarije u Mitrovici, Crvenog krsta, kosovske policije, NVO sektora...
   
  Izvor: Tanjug
   


  PULS NARODA