PRETRAGA

OTVORENA BIRALIŠTA U SEVERNOJ MITROVICI

 • internet
 • 17/10/2021 07:16
 • Pregleda: 38
 • http://rtvpuls.com/vesti/otvorena_biralista_u_severnoj_mitrovici/36100
 • SEV.MITROVICA, 17.oktobar - Lokalni izbori na Kosovu, u kojima se u 38 opština biraju gradonačelnici i opštinske skupštine počeli su jutros. Tačno u sedam časova u Severnoj Mitrovici su otvorena 23 biračka mesta, raspoređena u sedam biračkih centara.
   
  U ovom gradu, u kojem se za mesto gradonačelnika i većinu u lokalnom parlamentu bore tri politička subjekta – srpski predstavnici okupljeni oko Srpske liste i Građanske inicijative "Srpski opstanak“, kao i Građanska inicijativa "Mitrovica“ koja okuplja više albanskih političkih partija. Pravo glasa ima 17.721 upisani birač.
   
  Mitrovčani danas imaju priliku da odluče da li će ovim gradom i dalje upravljati aktuelni gradonačelnik Milan Radojević, koji se nalazi na Srpskoj listi, ili će svoju podršku dati Erdenu Atiću, članu Samoopredeljenja koji na ovim lokalnim izborima predstavlja zajedničku listu albanskih partija pod imenom GI "Mitrovica“.
   
  Predizborna kampanje je, zbog brojnih napetih dešavanja na Kosovu, ali i situaciju sa pandemijom koronavirusa, prethodnih mesec dana izgledala drugačije nego na ranije održanim izborima.
   
  U opštinama sa srpskom većinom za mesto prvog čoveka boriće se 26 kandidata, od kojih su 18 Srbi, a ostalih osam su predstavnici albanskih partija.
   
  Osim u opštinama gde čine većinu, Srbi će na ovim izborima imati mogućnost da svoje predstavnike biraju i u još deset opština koje su većinski nastanjene Albancima.
   
  Izvor: Kosovo Online