PRETRAGA

OTVORENE VIDOVDANSKE SVEČANOSTI U GRAČANICI

  • 11/06/2013 08:42
  • Pregleda: 330
  • http://rtvpuls.com/vesti/otvorene_vidovdanske_svecanosti_u_gracanici/1875
  • GRAČANICA, 11.jun - Gradonačelnik srpske opštine Priština, koja radi u Gračanici, Bogdan Savić rekao je sinoć da Vidovdan nije običan praznik, već dan u kojem se svi ogledaju i kada se susreću prošlost i budućnost.Na otvaranju 24. Vidovdanskih svečanosti u Domu kulture u Gračanici, Savić je rekao da je Božije proviđenje odredilo da se Srbima često baš toga dana dešavaju sudbonosni događaji.
    - Tako i ovaj Vidovdan dočekujemo u neizvesnosti i sa velikim pitanjem kako i šta dalje. Da li će se i na ovaj Vidovdan ispisati neki novi datum? - zapitao se Savić.On je u svojoj vidovdanskoj besedi rekao da su Srbi sa Kosova i Metohije u epicentru tih pitanja, zbivanja i sudbonosnih odluka i datuma.- Upravo nas ta sudbina i ta Božija promisao najviše iskušava i stavlja na probu. I za ovoj Vidovdan smo i dalje u dilemi, u međusobnim zađevicama i raskolima, kao da ni posle šest vekova i mnoštva jada i zala nismo spoznali svu pogubnost deoba i seoba - rekao je Savić.On je pozvao da se ne podlegne takvom ponašanju i dodao da je Vidovdanska manifestacija i osmišljena sa ciljem da okuplja, zbližava i miri Srbe.
    Šef biroa Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Gračanici Branimir Stojanović pozvao je Kosovsku policiju da učini sve da se ne ponove problemi koji su pratili proslogodišnje obeležavanje Vidovdana.Otvaranju Vidovdanskih svečanosti u Gračanici, pored brojnih građana, prisustvovali su Aleksandar Dumđerin, rukovodilac Odeljenja za kulturu Kancelarije za Kosovo i Metohiju i savetnik u toj kancelariji Miroslav Toholj.Tradicionalna manifestacija Vidovdanske svečanosti u Gračanici, uz bogat kulturno-umetnički program, trajaće do 28. juna, a pokrovitelji te manifestacije su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, Fakultet umetnosti u Prištini koji radi u Zvečanu, Skupština opštine Priština izmeštena u Gračanicu i Dom kulture u Gračanici.