PRETRAGA

PAKET ZA OPORAVAK OD 1.1 MILIJARDE DOLARA SLEDEĆE NEDELJE

 • r.micanovic
 • 23/05/2020 10:23
 • Pregleda: 71
 • http://rtvpuls.com/vesti/paket_za_oporavak_od_11_milijarde_dolara_sledece_nedelje/28659
 • PRIŠTINA, 23.maj - Sledeće nedelje biće predstavljen paket za ekonomski oporavak čija se vrednost procenjuje na 1,1 milijardi evra, prenosi Kljan Kosova i navodi da je zamenik ministra finansija i transfera Iljir Aljiu rekao da je vlada formirala komisiju koja je pripremila paket za ekonomski oporavak.

  Prema njegovim rečima, taj paket će se realizovati kreditima, grantovima i određenim subvencijama.

  "Način na koji smo pristupili problemu predviđa dve faze. Prva je bila hitna, za preduzeća i ljude kojima je pomoć bila najpotrebnija, u različitim društvenim slojevima. Svrha hitnog fiskalnog paketa bila je neka vrsta premošćavanja, da se prevaziđe loše i onda dođe do  ekonomskog oporavka. Aktivno radimo na dizajnu paketa, pozvali smo razne domaće i međunarodne stručnjake. Formirana je komisija koju ja takođe vodim.

  Novi paket će biti mnogostruko veći od hitnog paketa, više od 1,1 milijarde evra. Biće sveobuhvatan i uključiće sva preduzeća na Kosovu. Očekuje se da će detalji biti otkriveni sledeće nedelje, ali napravljen je plan koji će pomoći Kosovu da se oporavi", precizirao je Aljiu.

  On je najavio da  kredite koje će izdavati komercijalne banke i za koje će  garantovati vlada subvencionišući kamate.

  „Sredstva će se distribuirati u obliku kredita, neki će biti u vidu grantova, a neki u vidu subvencija. Preuzeli smo na sebe da za  kredite komercijalnih banaka garantuje vlada. Kamate će biti subvencionisane, a neke  od subvencija će biti bespovratne”, naveo je Aljiu iizmeđu ostalog naglasio da paket ne kasni jer, prema njegovim rečima, preduzeća još ne rade iz  razloga zabrana zbog sprečavanja kovid-19.

  On je ponovio da će sledeće nedelje biti objavljeno kako će se paket sprovoditi i kome je namenjen.

  "Ne smatram da je logično da preduzećima nije u potpunosti dozvoljeno da obavljaju svoje ekonomske aktivnosti što je potrebno da bi bili uključeni u paket,  a ne mogu upravo zbog zabrana. Nadam se da će ograničenja uskoro biti ukinuta i da će paket  biti spreman na vreme. Sledeće nedelje ćemo pokazati koliki je paket, kome je namenjen i kako će se sprovoditi”, precizirao je on.
  Izvor: Klan Kosova


  PULS NARODA