PRETRAGA

PARIZ: SRBIJA I KOSOVO POKAZALI VELIKU POLITIČKU HRABROST

 • r.micanovic
 • 26/06/2013 10:27
 • Pregleda: 332
 • http://rtvpuls.com/vesti/pariz:_srbija_i_kosovo_pokazali_veliku_politicku_hrabrost___/1969
 • LUKSEMBURG,26.jun - Francuski ministar za evropske poslove Tijeri Repentan ocenio je sinoć u Luksemburgu da su Beograd i Priština pokazali veliku hrabrost i zaslužili pozitivnu odluku Saveta EU.
  "Oni to zaslužuju, Srbija i Kosovo su pokazali veliku političku hrabrost", rekao je Repentan nakon sastanka u Luksemburgu, preneo je AFP.
  Prema njegovim rečima, formulacija da bi pregovori mogli da počnu najkasnije u januaru 2014. godine "ne znači da razgovori ne mogu da počnu ranije".
  Francuska želi da pristup prema Beogradu i Prištini bude "veoma simetričan kako bi bio postignut napredak u isto vreme i pod istim uslovima", dodao je on.
  Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije preporučili su šefovima država i vlada da u petak odluče da najkasnije u januaru 2014. otpočnu pristupne pregovore sa Srbijom, a da sa Kosovom u istom vremenskom okviru započnu pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, rekao je danas Eamon Gilmor, šef diplomatije Irske, koja trenutno predsedava EU.
  Komesar za proširenje Štefan File je na zajedničkoj konferenciji za novinare naglasio da je ministarski savet ove preporuke doneo jednoglasno.
  "Naravno, mi u Komisiji imamo velika očekivanja da će Savet 28. juna, na osnovu ovih preporuka, otvoriti pregovore sa Srbijom", rekao je on i dodao da nema nikakvih novih uslova za Srbiju.
  "Ovo je dobar dan za Srbiju i Kosovo", ocenio je komesar, navodeći da su Beograd i Priština "prevazišli očekivanja" koje je Komisija imala od njih, a da je sad red na Savetu EU da ispuni svoj deo.
   

  Izvor: TANJUG