PRETRAGA

PATRIJARH IRINEJ SRBIMA NA KIM: SA VAMA JE SAV SRPSKI ROD

 • r.micanovic
 • 03/01/2014 12:14
 • Pregleda: 399
 • http://rtvpuls.com/vesti/patrijarh_irinej_srbima_na_kim:_sa_vama_je_sav_srpski_rod_/3443
 • BEOGRAD, 03.januar - Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej naglasio je u Božićnoj poslanici da na Kosovu i Metohiji stradanja i nepravda ne prestaju, da vekovima traju pokušaji da se ono otme, ali i poručio Srbima koji tamo žive da nisu sami i zaboravljeni već da je sa njima ceo srpski rod i sav pravdoljubivi svet.
  "Naše Kosovo i Metohija su strašno mesto postojanja jer na njemu stradanja ne prestaju, a nepravda se iz dana u dan uvećava. Nemir i nasilje vladaju Kosovom i Metohijom. Decenijama i vekovima otimaju tu pokrajinu, istorijsku Staru Srbiju, iz naših nedara, iz našeg bića", kaže patrijarh Irinej u poslanici, pročitanoj u Patrijaršiji, koju je uputio u ime svih arhijereja SPC.
  Ali, napominje patrijarh, ne uspevaju da ga istrgnu, jer Kosovo i Metohija je više od teritorije - ono je naš zavet.
  "Našoj braći i sestrama na Kosovu i Metohiji poručujemo: znajte da niste sami i niste zaboravljeni, sa vama je sav srpski rod, ali i sav pravdoljubivi svet, koji sa vama sastradava, pati i moli se", kaže patrijarh Irinej, i poručuje Srbima na Kosovu i Metohiji da budu u miru, slozi i ljubavi međusobnoj, kao i sa svima ljudima.
  Patrijarh kaže da se u ove radosne praznične dane molitveno sećamo stradanja našeg raspetog i zavetnog Kosova i Metohija, kolevke naše narodne duše i naših najplemenitijih osećanja.
  Govoreći o prilikama na prostoru bivše Jugoslavije, patrijarh kaže da se pitanje i progon ćirilice "koristi kao paravan za nastavak progona srpskog naroda u Hrvatskoj, za zastrašivanje Srba i odvraćanje od povrtaka na njihova ognjišta".
  Patrijarh Irinej je apelovao na makedonske vlasti da odmah oslobode arhiepiskopa Jovana, poglavara Ohridske arhiepiskopije, kojeg "tamošnje vlasti drže nepravedno utamničenog a njegovim vernicima uskraćuju slobodu vere i savesti" i poziva međunarodnu zajednicu da spreči dalju diskriminaciju.
  Patrijar Irinej protestuje i zbog neprekidnih "nasrtaja režima koji vlada u Crnoj Gori na identitet, status i slobodu Srpske pravoslavne crkve i zbog pokušaja uplitanja u njen unutrašnji život i kanonsko ustrojstvo".
  U poslanci patrijarh pita "tamošnje ideologe, samozvane autokefaliste", zašto nemaju kuraži da zatraže i reorganizaciju Rimokatoličke crkve da njoj sedište bude u Crnoj Gori, a ne Vatikanu, kao što to traže za Pravoslavnu crkvu. Izvor: Tanjug


  PULS NARODA