PRETRAGA

PAVIĆEVIĆ: OFICIRI ZA VEZU NISU AMBASADORI

 • r.micanovic
 • 04/06/2013 10:34
 • Pregleda: 288
 • http://rtvpuls.com/vesti/pavicevic:_oficiri_za_vezu_nisu_ambasadori___/1822
 • BEOGRAD, 04.jun - Beograd i Priština će 17. juna samo razmeniti oficire, koji neće imati nikakav diplomatski status, protokol, niti imunitet, a na dužnost neće stupiti na osnovu agremana, pišu današnje ''Novosti''.
  ''Od zahteva da se otvore posebni kabineti sa timovima, po uzoru na ambasade, Priština je odustala u petak, na poslednjoj rundi razgovora u Briselu'', rekao je za ''Novosti'', srpski oficir za vezu Dejan Pavićević i dodao da su se tako potpuno stvorili uslovi da on počne da radi u Prištini, a Ljuljzim Peci u Beogradu.
  ''Mi, kao oficiri za vezu, nećemo imati nikakav diplomatski status niti imunitet, na dužnost nećemo stupiti na osnovu agremana niti ćemo imati bilo kakav diplomatski protokol, a imaćemo obavezno policijsko obezbeđenje, što je potpuno normalno zbog specifičnih odnosa između Srba i Albanaca'', rekao je Pavićević.
  Komentarišući izjavu Edite Tahiri, da će u Beogradu početi da radi ''ambasador republike Kosovo'', Pavićević je rekao da bi ''sebe mogao da nazivam i 'engleskom kraljicom'', ali to nije tačno.
  Oficiri za vezu neće imati nikakvo obeležje niti diplomatsko ovlašćenje koje imaju ambasadori po Bečkoj konvenciji.
  Glavni zadatak oficira tokom ove godine, prema Pavićeviću, biće - praćenje implementacije briselskog sporazuma koji su postigli Ivica Dačić i Hašim Tači.
  ''Ubrzaćemo komunikaciju između Beograda i Prištine i neće se, kao do sada, sve dogovarati uz pomoć mnogo posrednika. Kada dve strane imaju spor moći će brzo i operativno da se reaguje, a ne da moraju da se zakazuju posebni sastanci u Briselu'', rekao je Pavićević.
  On je naglasio da će on imati stalnu vezu sa Vladom Srbije, a Peci sa privremenim institucijama u Prištini.
  ''Moramo prestati da komuniciramo 'gluvim telefonima'', zaključio je Pavićević.
   

  Izvor: TANJUG