PRETRAGA

PITANJE LIBERALIZACIJA VIZA NA RASKRŠĆU

 • internet
 • 09/11/2018 06:56
 • Pregleda: 100
 • http://rtvpuls.com/vesti/pitanje_liberalizacija_viza_na_raskrscu/21004
 • PRIŠTINA, 9.novembar - Sudeći po izjavi austrijskog kancelara Sebastiana Kurca, koji je nakon susreta sa kosovskim zvaničnicima izneo skepticizam da će građani Kosova dobiti viznu liberalizaciju do kraja ove godine i insistiranju šefice Kancelarije Evropske Unije na Kosovu Natalije Apostolove da predstavnici Kosova treba da se uzdrže i ne govore o datumima kada bi mogla da se dobije liberalizacija viza, malo je verovatno da će ova višegodišnja želja građana Kosova biti ispunjena ove godine.
  Kosovo je do sada ispunilo svih 95 kriterija koje je postavila EU za dobijanje vizne liberalizacije, a kosovski analitičari podsećaju da je posrednica u kosovsko-srskom dijalogu u Briselu i specijalna predstavnica EU za spoljnu politiku Frederika Mogerini prošle godine u Prištini izjavila da Kosovo treba da ispuni dva poslednja uslova - koji se tiču borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i ratifikacije sporazuma sa Crnom Gorom o demarkaciji granice.
  “Ako Skupština Kosova glasa demarkaciju, mi, Evropska Unija, kretaćemo se brzo u procesu liberalizacije viza za Kosovo”, izjavila je tada Mogerini.
  Eksperti za evropske integracije, aktuelno, ne isključuju mogući preokret kod članica Saveta ministara EU, koji bi mogli da do kraja godine ipak odluče da razmatraju mogućnost davanja zelenog svetla da i građani Kosova putuju u zemlje Šengen zone bez viza, ali su skloniji mišljenju da će se ovo pitanje odložiti za narednu godinu.
  Tako, Demuš Šaša, izvršni direktor Instituta Kosova za evropske politike, smatra da je Kosovo izgubilo pozitivan trenutak 2016.-te godine zbog nepostojanja političkog konsenzusa u vezi demarkacije granice sa Crnom Gorom, zbog čega je “izgubljeno” tri godine, ali i istakao da ukoliko se pitanje liberalizacije stavi na evropski sto 2019. godine, od Kosova će se tražiti i konkretni rezultati u oblasti vladavine zakona.
  Zbog ovakvog razvoja vezanih za putovanje bez viza, ali i velikih očekivanja i obećanja, izgleda da su najviše razočarani kosovski zvaničnici. Tako je predsednik parlamenta Kadri Veselji izjavio da se govorilo da je vizna liberalizacija tehničko pitanje, a da se sada čuju i glasovi da je i političko pitanje, dodajući da polazeći od takve logike, ispada da je Kosovo već 10 godina politički izolovano.
  “Imamo pravo da EU donese odluku o viznoj liberalizaciji, u suprotnom ovo je, a to je moj politički stav, rasizam, krajnji rasizam”, izjavio je Veselji. 
  Sličan stav ima i zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj, koji je izjavio da je odgovor na pitanje ko je kriv za eventulano nedobianje vizne liberalizacije u ovoj godini, u Briselu. 
  “Imali smo više kriterija nego druge zemlje regiona, bilo Albanija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija, ali mi smo imali volju da ispunimo mapu puta sa svim kriterijima i sada je lopta kod EU”, izjavio je Hodžaj. 
  I dok premijer Kosova Ramuš Haradinaj smatra da se ne treba predati i da će raditi na tome da se ovo pitanje ne odlaže, predsednik Kosova Hašim Tači je, čini se, veoma hladno prihvatio mogućnost da Savet ministara EU odloži glasanje za dobijanje vizne liberalizacije za građane Kosova do kraja ove godine, izjavljujući da će “posebno raditi sa svakom državom članicama EU, kako bi se to dogodilo u bliskoj budućnosti”.  
  S duge strane, poslanica opozicionog Demokratskog saveza Kosova Besa Gadžeri smatra da EU ne treba da kažnjava građane zbog grešaka Vlade Kosova, posebno zbog nedostatka pozitivnih rezultata u oblasti vladavine prava, a dobar poznavalac političkih kretanja na Kosovu, Ramuš Tahiri smatra da krivicu za moguće odlaganje vizne liberalizacije snose institucije Kosova.
  “Odgovornost je, razume se, na institucijama Kosova, jer su je obećavale i koristile u izbornim kampanjama. Obećanja su bila neosnovana i nekoordinirana sa institucijama EU. Najzad, šta će Kosovu čelnici ako ne govore istim glasom sa Evropom. Ni Kosovo niti građani nemaju nikakve dobiti od prebacivanja krivice na EU, pa makar to bila i istina”, izjavio je Tahiri.
  Inače, posle današnjeg sastanka ministarskog Saveta za evropske integracije Kosova, premijer Ramuš Haradinaj je izjavio da nakon davanja zelenog svetla od Evropske Komisije i Evropskog Parlamenta ostaje samo da Savet Ministara EU stavi na dnevni red pitanje vizne liberalizacije za Kosovo, ističući da ni jedna država EU nije protiv da Kosovo dobije liberalizaciju viza, već da se radi o tome da nema kao prioritet ovo pitanje.
  Deo kosovskih medija je nedavno preneo da je na poslednjem sastanku ambasadora država članica EU, poznatog kao CORPE, potvrđeno da 12 ili 13 država EU nije spremno da aktuelno podrži viznu liberalizaciju za Kosovo. Kosovski analitičari, kao razlog pominju moguću masovnu emigraciju mladih Kosovara u zemlje EU. Oni takođe podsećaju i da bi pored izbora u Evropskom parlamentu maja iduće godine i predsedavanja Rumunije Evropskom Unijom od januara naredne godine, razmatranje vizne liberalizacije moglo da se odloži, čak do 2020 godine.
   
  KosovaLive – Violeta Oroshi Berishaj
   
  Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta.