PRETRAGA

PLAMEN IZ JERUSALIMA UOČI USKRSA U BEOGRADU

 • 01/04/2015 16:08
 • Pregleda: 451
 • http://rtvpuls.com/vesti/plamen_iz_jerusalima_uoci_uskrsa_u_beogradu/5747
 • BEOGRAD, 1.april - Delegacija Srpske pravoslavne crkve (SPC) i zvaničnika Srbije preneće na Veliku subotu, 11. aprila, plamen iz Jerusalima u Beograd - Sveti oganj koji se po tradiciji pali na Hristovoj grobnici uoči Uskrsa.
  Plamen će biti prenet iz Tel Aviva na Aerodrom "Nikola Tesla" u večernjim časovima, a odatle do Hrama Svetog Save na Vračaru, saopšteno je iz Patrijaršije SPC.
  Doček ognja biće organizovan ispred Hrama u subotu u 23.30 sati, gde će biti postrojena garda Vojske Srbije, navodi se u saopštenju i ističe da će na čelu delegacije SPC biti episkop slavonski Jovan, a predstavnik Republike Srbije je Dušan Jovović, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju iz sektora za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC.
  Delegacija će, kako se navodi, otputovati na Veliki petak u Jerusalim, a narednog dana uzeće učešće u molitvi kraj Crkve Svetog groba u Jerusalimu gde se, po tradiciji, pali oganj.
  Sveti plamen pali se na Veliku subotu, a događaju svake godine pred crkvom prisustvuju i predstavnici drugih verskih zajednica u Jerusalimu. Patrijarh pronosi plamen kroz vernike koji njime pale svoje sveće, a potom se plamen posebnim letovima aviona prenosi u druge krajeve sveta.
   
  Izvor: Tanjug


  PULS NARODA