PRETRAGA

PLATFORMA CIVILNOG DRUŠTVA ZA ISTRAŽIVANJE I ANALIZU

 • 03/04/2015 08:20
 • Pregleda: 225
 • http://rtvpuls.com/vesti/platforma_civilnog_drustva_za_istrazivanje_i_analizu/5769
 • K. MITROVICA, 3.april — U okviru projekta „Jačanje kapaciteta civilnog društva na severu Kosova kako bi efikasnije doprineli procesu donošenja odluka“ danas je u EU info centru u Kosovskoj Mitrovici predstavljena Platforma  organizacija civilnog društva za istraživanje i analizu.
  Rukovodilac projekta i predsednik Platforme  Branislav Nešović  kaže za Kontakt Plus da platforma okuplja 11 organizacija iz sve četiri  opštine na severu Kosova i u okviru svog rada će se baviti istraživanjem, analizama, iznošenjem stavova zajednice na severu o ključnim problemima, a takođe će kroz svoje aktivnosti pokušavati da utiče i doprinosi procesu donošenja odluka na lokalnom nivou kako bi odlučioci mogli da donose što informisanije odluke u svom poslu
  „Platforma će takođe imati za cilj da reaguje na određena društveno politička i ekonomska dešavanja od značaja zasrpsku zajednicu na Kosovu. Očekujemo da organizaicje koje su članovi Platforme dobiju što više znanja, vestina  i tehnika za istraživanje i pisanje analiza javnih politika i predloga javnih politika kako bi na što bolji način mogl ida utiču na proces donošenja odluka i u skladu s tim poboljšaju i život zajednice odn.da atrtikulišu stavove zajednice“ – rekao je Nešović.
  Nešović je rekao da očekuju saradnju sa lokalnom samoupravom na ovom projektu
  „Nadamo se, na osnovu onoga  što smo do sada čuli da su zainteresovani za saradnju jer nama je inicijalno najbitnije da ljudi dobiju obuku u ovim oblastima  a kasnije i da na neki način pružimo podršku lokalnim samouporavma u onim delatnostima koje obavljaju“ – kazao je on.
  Nešović je dodao i da je na današnoj Skupštini Platforme izabrano rukovodstvo  - bord, predsednik i potpredsednica Milica Andrić iz Zubinog Potoka iz organizacije „The upgrade society“.
  Potpredsednica Platforme Milica Andrić kaže za Kontakt Plus da je njena i motivacija svih učesnika Platforme da se da glas javnom mnjenju koji je, po njenoj oceni prigušen
  „U ovom istorijskom političkom procesu u kome se mi sada  nalazimo  taj glas javnog mnjenja je nažalost prigušen i plašim se da ako se takvo stanje nastavi, da to prigušenje glasa javnog mnjenja može da dovede do propasti ovog procesa kojio se dešava u Briselu tako da, on ošto je  meni najbitnije da izvučem iz ove Platforme da negde artikulišemo zajedničke stavove naše zajednice prema svim temama koje su bitne za opstanak srpske zajednice na Kosovu i Metohiji“ – kazala je Andrić.
  Prioriteti u radu biće, kako je receno na današnjem predstavljanju, sektor bezbednosti, prava nevećinskih zajednica i EU integracije.
  Platforma organizacija civilnog društva odn. Platforma za istraživanje i analizu napravljena je u okviru projekta „Jačanje kapaciteta civilnog društva na severu Kosova kako bi efikasnije doprineli procesu donošenja odluka“,  koji zajedno sprovode nevladine organizacije  Aktiv i CPT a koji finansira EU iz Fonda za sever.  
   
  IZVOR: Radio Kontakt puls


  PULS NARODA