PRETRAGA

PREKO 2000 RASELJENIH ZA POVRATAK NA KOSOVO I METOHIJU

 • r.micanovic
 • 16/12/2014 17:31
 • Pregleda: 282
 • http://rtvpuls.com/vesti/preko_2000_raseljenih_za_povratak_na_kosovo_i_metohiju/5056
 • PRIŠTINA, 16.decembar - Ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Aleksandar Jablanović izjavio je danas da je za povratak na Kosovo zainteresovano preko 2000 raseljenih lica i da strategija za povratak treba da bude značajno izmenjena.
  Strategija povratka raseljenih lica na Kosovo treba da bude značajno izmenjena u odnosu na dosadašnju i povratak bi bio održiv ako bi se raseljeni vraćali u sredine gde već postoje izgrađene institucije izjavio je Jablanović za program na srpskom jeziku Radio Kosova.
  Jablanović, koji je i predsednik “Srpske liste”, naglašava da je 16 godina od sukoba dug period, da su se mnoge raseljene porodice već snašle u novim sredinama u centralnoj Srbiji i šire, ali da volja za povratkom kod mnogih još uvek postoji.
  “Ja raspolažem nekom cifrom od 2.300 porodica koje su zaintresovane za stvarni povratak ovde, koji se ne bi ogledao u tome da se porodice vrate obnovljene kuće samo za vreme vikenda i godišnjih odmora,”rekao je Jablanović.
  On je naglasio da kod strategije povratka posebnu pažnju treba posvetiti kolektivnim centrima na Kosovu u kojima žive interno raseljeni sa centralnog Kosova i Metohije.
  “Mislim da i tim ljudima treba rešiti stambeno pitanje, ali sa aspekta Ministarstva koje preuzimamo u sredu, mislim da je jedan važan zadatak na tom polju da se porodice koje već žive na ovom prostoru, a koje nemaju ekonomske preduslove da tu opstanu, pomognu od strane Ministarstva kako ne bi oni koji su 16 godina nakon sukoba opstali napustili ovu teritoriju,”- rekao je Jablanović.
  Po njegovim rečima, za bezbedan povratak jako je bitna dobra koordinacija između Ministarstva za zajednice i povratak i bezbedonosnih struktura, dok je za održiv povratak značajna i finansijska strana.
  Prema njegovim rečima to ga ne brine, s obzirom na čvrsta obećanja za 2015. godinu "koja smo dobili od premijera Ise Mustafe I bivšeg premijera Hašima Tačija da će se budžet Ministarstva za zajednice i povratak sa 5, 6 miliona eura u 2014. povećati na 7, 6 miliona evra". Izvor: Tanjug
   


  PULS NARODA