PRETRAGA

PREMIJERNO PRIKAZAN FILM SPORAZUM

 • 17/08/2016 10:16
 • Pregleda: 895
 • http://rtvpuls.com/vesti/premijerno_prikazan_film_sporazum/10976
 • VRNJAČKA BANJA, 17.avgust - Film “Sporazum” Predraga Peđe Radonjića premijerno je prikazan sinoć na 40. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.
  Ovo ostvarenje, koje je u potpunosti snimljeno na Kosovu i u Metohiji, prikazano je na festivalu samo nekoliko dana od završetka postprodukcije, a u konkurenciji je sa još petnaest filmova koji se takmiče za najbolji scenario.
  Drama koja govori o sudbini srpskih povratnika na Kosovu izazvala je emocije publike u bioskopskoj sali u Vrnjačkoj Banji, koja je film pozdravila dugim aplauzom i ovacijama.
  Nakon projekcije publici se, zajedno sa rediteljem i scenaristom Peđom Radonjićem, poklonila filmska ekipa.
  “Ja sam prezadovoljan činjenicom da je film odmah nakon što je napravljen prihvaćen na festivalu fimskog scenarija u Vrnjačkoj Banji i na glumačkom festivalu u Nišu, što govori da smo napravili jedan relevantan, nacionalno kvalitetan film koji može konkurisati sa svim drugim ostvarenjima. S obzirom da je ovo praktično prvi srpski film snimljen na Kosovu i Metohiji nakon rata i da smo ga radili u ekstremno teškim produkcionim i finansijskim uslovima mislim da smo uspeli da napravimo jedan vrlo solidan autorski film sa kojim se možemo ponositi“, kaže Peđa Radonjić.
  Vasilija Kokotović, koja u „Sporazumu“ tumači glavnu žensku ulogu, kaže da prezadovoljna filmom koji na pravi način prikazuje sudbinu srpskog naroda na Kosovu.
  „Ovo mi je bilo prvi put da vidim film, ovo je i za mene bila premijera. Prosto me je uvukao u priču od početka tako da sam potpuno zanemarila sve druge aspekte koje sam htela da vidim, poput sopstvene glume. Što se tiče scenarija, mogu da kažem samo da kada sam ga pročitala ja sam plakala dva sata“, kaže Vasilja.
  I za glumca Boru Nenića ovo veče je bilo puno emocija.
  „Videli smo rekaciju publike, ovo je i za njih jedan emotivan film. Tužna jedna priča i mislim da je drmnulo ljude, da niko nije ravnodušan. Ovaj film vredi“, ističe glumac.
  Mladi glumac Vladimir Jocović kaže da je film prevazišao njegova očekivanja s obzirom na uslove u kojima je sniman.
  „Film je za mene bio veoma potresan i u jednom trenutku sam morao da izađem iz sale. Ja sam na Kosovu živeo tri godine i znam sve što se dešavalo i znam dosta o uslovima u kojima ljudi žive i meni je lično film bio veoma potresan“, kazao je Jocović.
  Na premijeru filma u Vrnjačkoj Banji došli su i gladaoci sa Kosova, iz Gračanice, Čaglavice, Kosovske Mitrovice...
  „Imala sam čast da budem na premijeri našeg filma i gledala sam ga sa knedlom u grlu. Ipak, srećna sam da postoji jedan ovakav film, da je ostavljen neki trag o našem životu poslednjih petnaest godina“, каže Ružica Simić iz Kosovske Mitrovice.
  „Sporazum“ će nakon Vrnjačke Banje biti prikazan i na niškim „Filmskim susretima“, a tokom jeseni krenuće i bioskopska distribucija. Premijerno će biti prikazan u Gračanici a potom i drugim srpskim sredinama, kao i u centralnoj Srbiji.
  Film "Sporazum" snimila je produkcijska kuća Frejm u saradnji sa RTV Kim.
   
  Izvor: RTV Kim