PRETRAGA

PREMINUO RASČINJENI EPISKOP ARTEMIJE

 • b.antic
 • 21/11/2020 16:06
 • Pregleda: 136
 • http://rtvpuls.com/vesti/preminuo_rascinjeni_episkop_artemije/31655
 • VALJEVO,21 novembar- Nekadašnji episkop raško-prizrenski Artemije (1935) preminuo je danas od posledica koronvariusa u bolnici u Valjevu, saznaje RTV Kim.

  Kako navodi taj medij, raščinjeni vladika je bio slabijeg zdravstvenog stanja.

  Vladiku Artemija je 2010. godine smenio Sinod SPC zbog finansijsko-mateijalnog vođenja poslovanja Eparhije raško-prizrenske, a 2015. godine izopšten je iz crkve.

  Artemije (Marko) Radosavljević rođen je u selu Lalić kod Valjeva. Zamonašio se 1960. godine u manastiru Ćelije. Teološki fakultet zavrišio je u Atini gde je i doktorirao. Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 1991. godine. Tu dužnost je pre njega obavljao patrijarh Pavle.

  Zbog poslovanja u eparhiji, Sveti Sinod SPC raščinio ga je 2010. godine. Međutim, nekoliko meseci kasnije Artemije je formiao Eparhiju raško-prizrensku u egzilu. Živeo je u manastiru Šišatovac na Fruškoj Gori. 2015. godine izopšten je iz SPC. Na mesto episkopa raško-prizrenskog imenovan je dotadašnji vikarni episkop Lipljanski Teodosije.

  Osim monaške, vladika Artemije imao je veliku društvenu i političku ulogu nakon ratnih sukoba na Kosovu. Sastajao se sa brojnim domaćim i stranim političkim zvaničnicima.

  Preminuo je dan nakon smrti patrijarha srpskog Irineja. Obojica su umrli od posledica koronavirusa.

  Izvor: Kosovo online


  PULS NARODA