PRETRAGA

PRISTUP MEDIJA I CIVILNOG DRUŠTVA U UPOTREBI SLUŽBENIH JEZIKA

 • Desk
 • 14/11/2017 15:35
 • Pregleda: 392
 • http://rtvpuls.com/vesti/pristup_medija_i_civilnog_drustva_u_upotrebi_sluzbenih_jezika/16681
 • KAMENICA, 14.novembar - Radna grupa za pitanja jezika pri Savetodavnom veću za zajednice u saradnji sa Kancelarijom poverenika za jezike/Kancelarija premijera, organizovala je danas u Kamenici  okrugli sto pod nazivom  „Pristup lokalnih medija i civilnog društva upotrebi i promociji službenih jezika u opštini".
   
  Na okruglom stolu, prisustvovali su predstavnici civilnog društva, lokalnih medija, kao i opštinski  službenici   regiona Gnjilana. Diskutovalo se  o mogućnostima pristupa lokalnih medija i civilnog društva upotrebi i promociji službenih jezika u opštini. 
   
  Od strane civilnog sektora izneti su brojni primeri nepoštovanje Zakona o upotrebi jezika kako u lokalnim, tako i u centralnim institucijama.
   
  Poverenik za jezike Slaviša Mladenović je istakao da se zakon samo delimično poštuje.
   
  „ Još uvek na Kosovu ne postoji dovoljan broj prevodilaca, ali nema ni volje zaposlenih da se nešto konkretno učini po ovom pitanju. Zato je uloga medija da konstatno vrši pritisak na institucije da upotrebljavaju pravila o upotrebi jezika onako kako je predviđeno zakonom“ istakao je Mladenović.
   
  Presedavajuća Radne grupe za pitanje jezika pri Savetodavnom veću za zajednice pri Kancelariji predsednika Kosova Sanja Vuković, je kao negativan primer posebno istakla nakaradni prevod određenih dokumenata u Agenciji za civilnu registraciju građana, zatim u bankama, apotekama i komunalnim službama zbog čega građani srpske nacionalnosti često budu dovođeni u zabludu.
   
  Najgora situacija je u opštini Gnjilane gde se Zakon o upotrebi jezika drastično krši, ocenjeno je na skupu.
   
  Kancelarija Poverenika za jezike formirana je 2013.godine  i kao svoje najveće rezultate navodi poštovanje jezičkih prava pred organima Ministarstva unutrašnjih poslova, drugih organa Vlade u Prištini,  elektrodistribucije itd.
   
  Novinar: Jovan Simić


  Video