PRETRAGA

PRISTUPNI PREGOVORI SRBIJE POČINJU 21.JANUARA

 • r.micanovic
 • 15/01/2014 12:21
 • Pregleda: 312
 • http://rtvpuls.com/vesti/pristupni_pregovori_srbije_pocinju_21januara_/3523
 • BRISEL, 15.januar - Prva međuvladina konferencija između Srbije i EU, kojom i zvanično počinju pregovori o članstvu, biće održana 21. januara u Briselu.
  Kako je najavljeno u Briselu, konferencija će početi u 9 sati, a posle toga biće održana konferencija za novinare.
  Srbiju će na konferenciji predstavljati predsednik Vlade Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić, evropski komesar za proširenje Štefan File predstavljaće Evropsku komisiju, a konferencijom predsedavati ministar spoljnih poslova Grčke, koja do jula predsedava EU, najavio je ranije Dačić.
  Prema njegovim rečima, međuvladina konferencija, kao institut za praćanje napretka u pregovorima će se održavati četiri puta godišnje, a ova prva za Srbiju je od simboličnog značaja.
  "Na prvoj konferenciji EK će predstaviti svoj pregovarački okvir, mi ćemo izneti naš i to je kraj prve međuvladine konferencije. U Srbiji se stalno govorili da je pregovarački okvir neka tajna, ali je u stvari reč o procedurama EU. Naši timovi su spremni i mi se ozbiljno pripremamo za pregovore", rekao je ranije Dačić.
  On je naglasio da je Srbija već otpočela skrining i da se u narednim danima očekuje i otvaranje poglavlja 35.
  "Za nas to znači mnogo obaveza, kao što je nastavak dijaloga sa Prištinom što je dnevna tema i noćna mora", ukazao je on.
  Dačić je još dodao da dijalog sa Prištinom predstavlja osnovni politički kriterijum koji će uticati na tok pristupnih pregovora sa Briselom.
  "Došli smo do kraja jednog teškog početka i videćemo koliko će brzo ići, a naša zemlja želi da proces pristupanja bude, ne samo brz, već i kvalitetan. Kada izveštaju EP dodate izveštaj EK i Evropskog saveta 2013. godina je bila vrlo uspešna i u Briselu smo dobili za to dobre ocene", zaključio je premijer. Izvor: Tanjug


  PULS NARODA