PRETRAGA

PRUŽAM RUKU ZA BOLJU SARADNJU

  • 26/03/2013 12:55
  • Pregleda: 461
  • http://rtvpuls.com/vesti/pruzam_ruku_za_bolju_saradnju_/1083
  • BEOGRAD, 26.mart  - Šef Euleksa Bernd Borhart rekao je danas da je u prvu posetu Beogradu došao kako bi kroz razgovore sa srpskim zvaničnicima osigurao produbljivanje saradnje i da se nada da će u novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine biti postignut sporazum.Borhart, koji je na dužnost šefa Misije EU na Kosovu stupio u februaru, danas će razgovarati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a juče se u Vladi Srbije sastao sa premijerom Ivicom Dačićem, sa kojim je, prema njegovoj oceni, razgovor bio konstruktivan, nakon čega je, kako kaže, otišao sa utiskom da je njegov sagovornik zaista zaintersovan za saradnju sa Euleksom.
    Na pitanje šta će danas na sastanku sa Nikolićem biti njegova glavna poruka, Borhart je za Tanjug rekao da je došao da pruži ruku u cilju bolje saradnje i da će to reći svima. O ulozi Misije Euleksa u sprovođenje budućih dogovora između Beograda i Prištine Borhart kaže da je prerano govoriti, jer bi to u ovom trenutku bile samo spekulacije, a da sve zavisi od narednog sastanka u Briselu, na kojem očekuje da bude postignut sporazum. "To bi doprinelo i napretku Srbije na njenom putu ka EU", smatra Borhart.
    On je ocenio da timovi na administrativnim prelazima, a u okviru sporazuma o intergisanom upravljanju, "generalno gledano rade dobro", uz, kako je rekao, neke stvari koje na dnevnom nivou treba rešavati. Komentarišući pojačano prisustvo Euleksa i kosovske policije na severu Kosova i nameru da Misija aktivnije učestvuje u rešavanju problema, Borhart je podsetio da su u martu počele pojačane patrole, odnosno provere automobila, a potom i sumnjivih osoba i konstatovao da je to ne samo zaustavilo bombaške napade u severnom delu Mitrovice već i znatno smanjilo nivo kriminala.Napredak po pitanju slobode kretanja ograničen je, kako kaže, barikadama koje postoje na severu, jer, objašnjava, kada ljudi iz kosovske carine krenu na prelaze oni često budu zaustavljeni, a to nije u skladu sa postignutim sporazumom. To, po njegovim rečima, mora da se promeni, mada, dodaje,situacija je kmplikovana i kad je reč o registarskim tablicama i osiguranju.


    PULS NARODA