PRETRAGA

PRVA LUTURGIJA ZA SVETU BOSILJKU PASJANSKU U NJENOM PASJANU

 • 20/05/2018 16:32
 • Pregleda: 1754
 • http://rtvpuls.com/vesti/prva_luturgija_za_svetu_bosiljku_pasjansku_u_njenom_pasjanu_/19034
 • PASJANE-PARTEŠ, 20. maj - U crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Pasjanu danas je služena prva luturgija na Kosovu i Metohiji, povodom kanonizovanja device Bosiljke u Svetu novomučenicu Bosiljku pasjansku. 
  Svetu liturgiju služio je vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski gospodin Teodosije sa sveštenstvom i monaštvom i uz pojanje monahinja iz manastira Gračanica.  
  Vladika Teodosije je u besedi podsetio da je po odluci Svetog arhijerejskog sabora, u kripti hrama Svetog Save u Beogradu, svečano liturgijsko proslavljenje novoproglašene Svete novomučenice Bosiljke pasjanske obavljeno na Dan spaljivanja moštiju Svetog Save, 10. maja, na Svetoj sabornoj Liturgiji koju je predvodio patrijarh srpski Irinej. 
  O Bosiljki pasjanskoj, koja  je živela u 18. veku u Pasjanu, drevnom srpskom selu kraj Gnjilana poznatom još iz srednjeg veka, zna se da je odrastala u pobožnosti i blagočešću, odlikujući se krotkom naravi i smirenošću, trudoljubljem i poslušnošću.
  “Bosiljka je svojim stradanjem proslavila sebe slaveći Hrista i pravoslavnu veru, ne želeći da je se odrekne ni po koju cenu. Njene mošti su pohranjene u ovom hramu. Sada, kada je upisana u diptih svetih, ona će pred Bogom zastupati sve vas i moliti se za sve vas”, rekao je vladika.
  Inače, po odluci Sabora Srpske pravoslavne crkve podvig Bosiljke Rajčić iz sela Pasjana kod Gnjilana, kao mučenicu, crkva i vernici praznovaće 13. oktobra po gregorijanskom, a 26. oktobra po julijanskom kalendaru.
  Novinarka: Ruška Šipetić
   


  Video