PRETRAGA

RAD INSTITUCIJA KLJUČAN U SUZBIJANJU PORODIČNOG NASILJA

 • r.micanovic
 • 18/05/2020 13:55
 • Pregleda: 22
 • http://rtvpuls.com/vesti/rad_institucija_kljucan_u_suzbijanju_porodicnog_nasilja/28575
 • GRAČANICA, 18.maj - Procenat prijavljivanje nasilja u porodici je tokom pandemije koronavirusa porastao do čak 35 odsto, ukazuje predstavnica Nevladine organizacije “Žensko pravo” Tijana Simić Lavali, prenosi RTV Kim.

  “Početkom pandemije taj broj nije bio toliko veliki, sada se broj prijavljivanja povećao. Međutim, pitanje je koliko je taj broj prijavljenih slučajeva kod nas statistički značajan s obzirom na rasprostranjenost tog problema u našem društvu”, kaže Simić Lavali.

  Iako su brojni apeli predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu, kao i raznih udruženja za zaštitu prava žena, nasilje je i dalje prisutno, što potvrđuju i česti policijski izveštaji.

  Dobar rad institucija je ključna stvar u rešavanju ovog problema, dodaje Simić Lavali.

  “Ono što je neophodno jeste da institucije reaguju i na prevenciju i na samo nasilje. Mora da se radi puno na tome. Ono što je problematično je što kod nas vlada to mišljenje da porodično nasilje nije problem, da je to porodično pitanje koje se rešava unutar porodice i bez obzira što imamo odlične zakone na Kosovu, rad institucija je nezadovoljavajuć”, dodaje Simić Lavali.

  Ističe da institucije moraju da odgovore na ovakvu vrstu nasilja u društvu i poziva ih na saradnju sa nevladinim organizacijama koje pružaju specijalizovane servise.

  “Vrlo je važna dobra saradnja sa svim pružaocima servisa i onih institucijaonlnih, pa tako i ovih iz civilnog sektora, kako bi se ovaj problem suzbio”, kaže Simić Lavali..

  Naglašava da se organizaciji “Žensko pravo” tokom pandemije javlja više žena sa problemima porodičnog nasilja, nego inače, kao i to da su se osim žena koje su maltretirane od strane partnera, javljale i žene koje su trpele nasilje od strane drugih ukućana.

  Ta organizacija je najčešće žrtvama, kako ženama tako i njihovoj deci, pružala psihološko savetovanje.

  Poslednji slučaj u Severnoj Mitrovici

  Kosovska policija je saopštila da je juče u severnom delu Mitrovice prijavljen slučaj porodičnog nasilja. Kako prenosi Radio Kontakt plus, juče oko 13 časova su žena i njena maloletna ćerka zatražile medicinsku pomoć, nakon što ih je fizički napao muž, odnosno otac žrtve.

  U Srbiji se danas obeležava Nacionalni Dan sećanja na žrtve nasilja koji je ustanovljen je 2017. na inicijativu Mreže žena protiv nasilja, a podseća na ubistvo sedam žena u tri dana tokom 2015, prenosi RTV Kim.
  Izvor: RTV Kim


  PULS NARODA