PRETRAGA

RASELJENI SA KOSOVA U CRNOJ GORI ZA BOJKOT IZBORA

 • 03/10/2013 15:06
 • Pregleda: 418
 • http://rtvpuls.com/vesti/raseljeni_sa_kosova_u_crnoj_gori_za_bojkot_izbora_/2829
 • PODGORICA 03.oktobar - Savez udruženja raseljenih sa Kosova i Metohije u Crnoj Gori održavanje lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, zakazanih za 3. novembar, smatra nelegalnim, nezakonitim i krajnje diskriminatorskim, zbog čega traže da državni vrh Srbije pozove Srbe i Crnogorce sa Kosmeta na njihov potpuni bojkot. Od više od 7.000 punoletnih raseljenika sa Kosova koji žive u Crnoj Gori, kosovska izborna komisija u Prištini je pravo glasa priznala za svega 247 ljudi, navodi se u saopštenju Saveza.
  "Uvereni smo da bismo eventualnim učešćem na izborima u ovim okolnostima bili puki dekor za zaokruživanje međunarodno nepriznate i lažne države Kosovo kojom upravljaju osvedočeni teroristi i trgovci ljudskim organima", dodaje se u saopštenju. U prilog tome svedoči i odluka privremenih albanskih vlasti u južnoj srpskoj pokrajini da zabrani boravak na Kosmetu državnim funkcionerima Srbije za vreme trajanja izborne kampanje, kao i smišljena odluka kosovske izborne komisije da izbriše više od 32.000 prijavljenih raseljenika iz centralne Srbije koji su se evidentirali za glasanje u propisanom roku. Zbog svega toga, Savez smatra i da bi lista "Građanske inicijative srpske", iza koje stoji Vlada Srbije i koju je podržao Savez, trebalo da bude povučena, kako bi se izbeglo davanje legitimiteta monoetničkom albanskom Kosmetu i njegovim kvazi institucijama.U vezi sa novonastalom situacijom Savez udruženja raseljenih u Crnoj Gori se zalaže i za hitan prekid briselskih pregovora između predstavnika zvaničnog Beograda i albanskih institucija u Prištini i poništenje svih sporazuma učinjenih na štetu Srbije, a zahvaljujući ustupcima srpskog državnog vrha.Iz Saveza dodaju da je Srbija do sada pokazala opredjeljenje da se dijalogom i dogovorom dođe do rješenja kojim bi bili zadovoljni i Albanci i Srbi u Pokrajini, ali da je očigledno da albanska strana želi da se Srbija po svaku cijenu prisili na legalizaciju jednostrano i ilegalno proglašene navodne kosmetske nezavisnosti.
  "Sigurni smo da srpska elita u Beogradu neće pristati na takav scenario, zbog čega je neophodno hitno izaći iz podvale koja se sprema u Briselu i Prištini", zaključuje se u saopštenju.
   


  PULS NARODA