PRETRAGA

RAŠIĆ PRAVI PARTIJU "UMERENIH SRBA" NA KOSOVU

 • 20/03/2014 16:22
 • Pregleda: 668
 • http://rtvpuls.com/vesti/rasic_pravi_partiju_umerenih_srba_na_kosovu/3967
 • PRIŠTINA, 20.mart - Ministar za rad i socijalno staranje u Vladi Kosova Nenad Rašić pokreće osnivanje Progresivne demokratske stranke, najavljujući da će to biti partija "umerenih Srba" i da će uneti svežinu u kosovski politički život.- Često se dešavalo da su političke interese Srba na Kosovu zastupali oni koji nikada nisu ovde živeli, pa nisu imali najadekvatniju sliku o životu Srba. Mi to imamo i razumemo okolnosti života ovde - kaže Rašić za "Vesti".
  Rašić je u Vladu Kosova ušao kao kadar Samostalne liberalne stranke čiji je lider Slobodan Petrović, a pre oko godinu dana je iz stranke izašao.- Kod nas je došlo do nerazumevanja povodom ukidanja rezervisanih mesta u kosovskom parlamentu (mesta namenjena manjinama). Smatramo da nisu zaštitili prava i interese naše zajednice u kosovskom parlamentu. Mi smo oformili lobi grupu koja radi u paralamentu i van njega, i dobili smo podršku država Kvinte i SAD da ta mesta ostanu - kaže Rašić.
  On dodaje da će nova stranka učestvovati na predstojećim kosovskim izborima, a na pitanje da li očekuje podršku i saradnju vlasti iz Beograda, Rašić kaže da su "vrata svima otvorena".- To znači i Beogradu. Često je ta komunikacija bila jednosmerna, da se iz Beograda samo poruči šta ovde treba da se radi. A mi želimo dvosmernu komunikaciju, da Beograd pokaže razumevanje za našu situaciju. Jer, bilo koja tenzija da se desi, sve se to slomi preko naših leđa, leđa kosovskih Srba - kaže Rašić.
  On objašnjava i da je za srpsku zajednicu važno da bude i u kosovskom parlamentu i vladi kako bi bio "zakružen proces od donošenja zakona do njegovog sprovođenja u institucijama".- Ako mi ne zaštitimo prava i interese građana, i ne napravimo uslove za održivi opstanak, onda je džaba naša politika.Izvor: Vesti online.
   


  PULS NARODA