PRETRAGA

RAZVOJ PRIVREDE PRIORITET KOSOVSKIH INSTITUCIJA

 • 26/04/2016 15:32
 • Pregleda: 308
 • http://rtvpuls.com/vesti/razvoj_privrede_prioritet_kosovskih_institucija/9755
 • PRIŠTINA, 26.april - Zakon o osnivanju Fonda za kreditne zajmove usvojila je kosovska Skupština, a potpisala ga je bivša predsednica Atifete Jahjaga. Ovaj Zakon je zvanično stupo na snagu 23. januara 2016. godine.

  Glani cilji Fonda za kreditne zajmove Kosova jeste osnaživanje postojećih i otvaranje malih i srednih preduzeća, koja imaju veliki uticaj na razvoj privrede i otvaranje novih radnih mesta.

  Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je kazao da je Zakon o osnivanju Fonda jedan od najvažnijih zakona koji je usvojila Skupština, a koji se tiče razvoja privrede.

  Uz pomoć Fonda za kreditne zajmove Veselji očekuje otvaranje 10. 000 novih preduzeća, i 20. 000 radnih mesta.

  „Svako radno mesto koje se otvori doprinosi domaćoj proizvodnji i izvozu i utiče na pozitivniji trgovinski bilans Kosova. Na taj način naša ekonomija raste i jača u smislu pružanja bolje usluge građanima, povećanja domaće proizvodnje i unapređenja uslova života... Skupština Kosova će podržati svaku inicijativu koja ima za cilj razvoj privrede“, istakao je Veselji.

  Da će Fond za kreditne zajmove Kosova imati veliki uticaj na razvoj privrede slaže se i premijer Kosova Isa Mustafa. Mustafa je istakao da je Fond za kreditne zajmove nezavisna institucija koja će sarađivati sa Centralnom bankom Kosova, Vladom Kosova kao i stranim donatorima.

  „Potpisali smo i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je stupio na snagu početkom ovog meseca, a koji će nam omogućiti bolji odnos sa EU, pristup evropskom tržištu, dok će vizna liberalizacija, za koju smo ispunili sve uslove, naša preduzeća učiniti jednakim u smislu kretanja na teritoriji Evropske unije“, kazao je Mustafa.

  Osnivanje Fonda za kreditne zajmove je novo poglavlje u razvoju kosovske privrede, smatra američki ambasador na Kosovu Greg Delavi.

  „Razvoj porivrede je imamo dobar početak u ovoj godini. Pre samo tri nedelje stupio je na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju donoseći nove prilike za trgovinu i ulaganja na Kosovu. Ovu priču nastavljamo otvaranjem Fonda za kreditne zajmove. Ovaj Fond je važna prilika da se reše neke od ključnih prepreka po održivi privredni razvoj na Kosovu, a to je nedostatak finansija i kredita za kosovska preduzeća“, kazao je Delavi.

  Današjoj konferenciji prisustvovala je i ambasadorka Nemačke na Kosovu Angelika Fic, kao i predstavnici Centralne banke Kosova, kosovskih insitucija i stranih donatora.


  PULS NARODA