PRETRAGA

REZULTATI POVRATKA RASELJENIH LICA NA KIM NEZADOVOLJAVAJUĆI

 • 20/09/2014 13:52
 • Pregleda: 365
 • http://rtvpuls.com/vesti/rezultati_povratka_raseljenih_lica_na_kim_nezadovoljavajuci/4739
 • KOSOVSKA MITROVICA, 20.septembar - Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je da su ukupni rezultati povratka raseljenih lica u proteklu deceniju i po na Kosovo i Metohiju nezadovoljavajući.
  Ðurić je na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici izjavio da u narednom periodu moramo da udvostručimo napore kada je u pitanju povratak raseljenih lica i da je velika odgovornost da zbog velike društvene klime na KiM omogućimo da se makar deo od više od 247.000 proteranih ljudi vrati na svoja ognjišta.
  “Da bi se to desilo, nije dovoljno samo da izađemo na konferenciju za štampu i deklarativno ih pozovemo da se vrate na KiM, nego moramo konkretno uraditi i obezbediti povratnicima elementarne uslove, kao što su bezbednost, posao, školstvo, pristup infarstrukturi, zdravstvu i normalan ambijent za život,” kazao je Ðurić.
  Ono što je do Vlada Srbije i Kancelarije za KiM, mi ćemo uraditi naglasio je Ðurić i podsetio da je u prethodne dve godine bilo izgradnje stanova za jedan broj socijalnih i interno raseljenih lica a da sada treba voditi računa o raseljenim u centralnoj Srbiji.
  “Ja vam kažem da 70 odsto onih koji su proterani sa Kosova i Metohije i danas nemaju rešeno stambeno pitanje, 60 odsto njih je nezaposleno i 70 odsto njih živi u lošim socijalnim uslovima na granici siromaštva ili ispod doinje granice siromaštva,” kazao je Ðurić.


  PULS NARODA