PRETRAGA

ROJTERS: TUŽIOCI SMATRAJU TAČIJA ODGOVORNIM ZA OKO 100 UBISTAVA CIVILA

 • r.micanovic
 • 15/09/2021 16:41
 • Pregleda: 39
 • http://rtvpuls.com/vesti/rojters:_tuzioci_smatraju_tacija_odgovornim_za_oko_100_ubistava_civila/35555
 • LONDON, 15.septembar - Novinska agencija Rojters izvestila je o početku prvog suđenja Specijalizovanog veća za Kosovo, iznoseći uglavnom podatke o osnivanju ovog suda i optuženih, prenosi Reporteri.

  Prvo suđenje počelo je danas u Specijalnom sudu koji se bavi zločinima iz perioda 1998-1999. u sukobu na Kosovu, navodi Rojters.

  Specijalizovana veća za Kosovo osnovana su 2015. godine radi rešavanja zločina kojima nije sudio Međunarodni krivični sud Ujedinjenih nacija za bivšu Jugoslaviju, koji je procesuirao pojedince za zločine tokom balkanskih ratova 1990-ih i koji je zatvoren 2017. godine.

  Specijalni sud se nalazi u Hagu i sastoji se od međunarodnih sudija i advokata, ali je formalno kosovski sud uključen u kosovsko pravo, a ne međunarodni sud poput Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

  Prvi slučaj se vodi protiv Saljiha Mustafe, bivšeg komandanta OVK, koji se danas izjasnio da nije kriv za ratne zločine.

  Optužen je za ubistvo, upravljanje zatvorom u kojem su zatvorenici svakodnevno bili premlaćivani i mučeni.

  Tužioci su rekli da su žrtve Albanci koje se politički nisu slagale sa borcima OVK.

  Specijalizovana veća Kosova podnela su tužbe protiv osam osumnjičenih. Svi su u pritvoru u holandskom primorskom gradu Ševeningenu.

  Među njima je i bivši kosovski predsednik Hašim Tači, koji je prošle godine podneo ostavku i predao se kako bi se suočio s optužbama za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

  Tužioci smatraju Tačija odgovornim za oko 100 ubistava civila tokom rata, dok je bio komandant OVK koji se borio protiv srpske policije i vojske.

  Navodi se da je Tači, nacionalni heroj koga podržavaju SAD, započeo političku karijeru nakon što je vodio borbu OVK protiv snaga pod Slobodanom Miloševićem. On je bio dominantna politička ličnost na Kosovu od proglašenja nezavisnosti pre 13 godina.

  Najmanje 13.000 ljudi poginulo je tokom rata 1998-1999 na Kosovu.
  Izvor: Kosovo Online/Reporteri


  PULS NARODA