PRETRAGA

SA KOSOVA DOŠLI, NA KOSOVO SE VRATILI

 • 23/04/2015 16:25
 • Pregleda: 265
 • http://rtvpuls.com/vesti/sa_kosova_dosli_na_kosovo_se_vratili/5969
 • SKOPLJE, 23. April - U nedostatku zvaničnih informacija o tome kako je došlo do napada na graničnu policijsku stanicu u selu Gošince, na severu Makedonije, mediji, pozivajući se na izvore iz istrage, pišu da je teroristička grupa došla sa Kosova i to najverovatnije sa dva vozila u kojima su bile maskirne uniforme i naoružanje.
  Sve ukazuje da se grupa od 40 osoba posle napada na karaulu, u kojoj su boravila četiri policajca, posle toga najverovatnije istim putem vratili.
  "Na ovo ukazuju dosadašnja saznanja. Ima više indicija koje ukazuju na to da su ove osobe koristile jedno ili dva vozila i da su se njima i vratila na teritoriju Kosova. Verovatno su se parkirali dalje od karaule Gošince i pešice stigli do nje. Na isti način su i napustili mesto napada", izjavio je za skopski Dnevnik Ivo Kotevski pomoćnik ministra za unutrašnje poslove Makedonije.
  On objašnjava je praktično nemoguće da su se oni posle napada uputili na makedonsku teritoriju pošto je put "na dole" neprohodan za putnička vozila.
  Saznanja iz istrage ukazuju i da su napadači određenu logistiku dobili u jednom od sela koja se nalaze u pogranično pojasu ali se još ne zna o kakvoj pomoći se radi.
  Inače, prvo kosovsko selo najbliže makedonskoj karuli je Zlokućane.
  Sa ovog područja praktično za samo desetak minuta se vozilima može otići daleko od mesta napada pošto su putevi u boljem stanju nego sa makedonske strane granice.
  Napad na makedonske graničare i istraga oko toga su bili tema jučerašnjeg susreta operativaca makedonskog MUP-a sa kolegama sa Kosova.
  Makedonski predstavnici su svojim kolegama predstavili početna saznanja u vezi ovog teškog incidenta i zatražili od njih pomoć.
  Kosovska policija je u prvom reagovanju odmah odbacila tvrdnje da su napadači na Gošince došli sa Kosova, a portparol kosovske policije Baki Keljani je ranije rekao da od makedonskih vlasti obavešten o incidentu.
  On je rekao da kosovski organi nisu zabeležili nikakve sumnjive aktivnosti u blizini granice sa Makedonijom.
  "Možemo da potvrdimo da policija prati svako kretanje sumnjivih pojedinaca ili grupa sa strane Republike Kosovo ka Makedonijii obratno", preneli su kosovski portali.
  Makedonska policija je na graničnom području oko Gošinca uspostavila kontrolu i sprovodi sve predviđene aktivnosti u vezi nadzora granice. Istražni timovi su prikupici sve potrebne dokaze i sada sledi dalja analiza i veštačenje.
  "U ovom trenutku možemo da kažemo da se radi na identifikovanju napadača", dodao je Kotevski.
  U medijima se ranije pojavila informacija da je grupu predvodio izvesni komandant Dževair Ademi iz Gnjilana, a da je za logistiku bio zadužen izvesni Faruk. Navodno su bila prepoznata braća Erhan i Kadri Bajrami. Kadri Bajrami iz sela Stančić je juče demantovao da je učestvovao u napadu.
   
  Izvor: Tanjug


  PULS NARODA