PRETRAGA

SAD OSUĐUJU NASILJE NA KOSOVU

 • 25/01/2013 02:32
 • Pregleda: 610
 • http://rtvpuls.com/vesti/sad_osudjuju_nasilje_na_kosovu/529
 • Rusenje spomenika

  BEČ,25.Januar - Sjedinjene Američke Države osuđuju nasilje i vandalizam na Kosovu usmerene protiv srpske zajednice i pozivaju sve strane u sporu oko spomenika u Preševu da nastave da traže rešenje, izjavio je ambasador SAD pri OEBS-u Ien Keli.

  “Nastavljamo da podržavamo rad misije OEBS u Srbiji u naporima da olakša dijalog između Vlade Srbije i albanske zajednice na jugu Srbije”, istakao je u četvrtak Keli na sednici Stalnog saveta OEBS-a u Beču.

  On je, takođe, naglasio da SAD oštro osuđuju akte vandalizma i nasilja koje imaju za metu srpsku zajednicu na Kosovu kao odgovor na odluku donetu u Beogradu u vezi spomenika u Srbiji.
  “Pozivamo kosovske vlasti da istraže te zločine i spreče buduće nelegalne akcije odmazde”, istakao je Keli.

  SAD ohrabruju sve strane da pokažu uzdržanost i izbegavaju izjave ili akcije koje bi vodile ka povećanju tenzija, preneo je on, pozivajući one na Kosovu i u Albaniji da se uzdrže od protesta i podrže miroljubivo rešenje ovih pitanja.
  “Pitanja kao ova ne bi trebalo da se dižu na nivo odgovora koji sada vidimo. Ona skreću pažnju sa pitanja koja treba rešiti na Balkanu, pitanja koja zahtevaju zajedničke napore, kompromis i dijalog. Vlada Srbije i predstavnici lokalnih vlasti zajednica na jugu Srbije moraju da se angažuju konstruktivno u suočavanju sa ekonomskim, socijalnim i političkim izazovima. Zbog toga ohrabrujemo sve strane da nastave da traže održivo rešenje u ovoj raspravi, uz podršku misije OEBS, kako bi mogli da se vrate suočavanju sa širim pitanjima”, zaključio je Keli u obraćanju diplomatskim predstavnicima 57 zemalja članice OEBS.

  Izvor: RTV Puls


  PULS NARODA