PRETRAGA

SADA JE RED DA PRIŠTINA ISPUNI SVOJE OBAVEZE

 • 03/04/2015 07:57
 • Pregleda: 197
 • http://rtvpuls.com/vesti/sada_je_red_da_pristina_ispuni_svoje_obaveze/5765
 • K. MITROVICA, 3.april - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je juče u Kosovskoj Mitrovici da je Srbija u potpunosti sprovela obaveze koje prozilaze iz Briselskog sporazuma i da je sada na Prištini da ispuni svoje obaveze. Đurić je na sastanku sa predstavnicima lokalne samouprave sa severa Kosova istakao da za Srbiju nije ostala nijedna obaveza iz Brisleksog sporazuma koju Beograd treba da sprovede i da je proces sprovođenja Briselskog sporazuma završen u delu koji se odnosi na našu zemlju. “Na Prištini je i dalje ostao teret da sprovede prvih šest tačaka Briselskog sporazuma. Imamo potpuno apsurdnu situaciju da je Srbija sprovela sve tačke sporazuma od 7. do 15. a da prvih šest tačaka nije ni dirnuto”, kazao je on. 
  Mislim da to govori o odsustvu dobre vere i namere nekih političara u Prištini kada je reč o procesu normalizacije odnosa, ocenio je Đurić. 
  On je istakao da Srbija apsolutno nema nameru da odustane od sprovođenja onog dela Briselskog sporazuma koji je imperativ i bez kojeg ne može biti reči o daljoj i punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a to je uspostavljanje Zajednice srpskih opština.
  Đurić je dodao da uspostavljanje ZSO treba da bude put u trajnu normalizaciju odnosa Srba i Albanaca na ovom prostoru. 
  Na početku sastanka, kojem su prisustvovali gradonačelnici četiri opštine sa severa Kosova i predsednici privremenih opštinskih organa, odata je pošta tragično nastradalom poslaniku Srpske liste Velimiru Rakiću koji je izgubio život u saobraćajnoj nesreći. “Došao sam da poručim, zajedno sa vama, da je ovo Srbija, da mi ovaj sastanak držimo u Srbiji i da će ovo ostati Srbija. To što neki drugi misle drugačije, neće nas sprečiti da sa njima sarađujemo, sa njima živimo normalno, ali naš primarni interes je zaštita našeg naroda, naše države i izgradnja naših institucija”, poručio je Đurić. 
  U tom smislu, pregovori koje smo vodili i koje vodimo imaju isključivi cilj da našu zajednicu ojačamo, rekao je Đurić, naglasivši da su Srpska lista i srpski narod pokazali dobru volju da učestvuju u kosovskim institucijama, uprkos činjenici da su se te institucije neretko prema ovom narodu odnosile maćehinski.
  Đurić je kazao da je u trenutnom toku dijaloga Beograda i Prištine prisutno nekoliko problema, a da je jedan od ključnih što se odustalo od ustaljenog plana primene i dogovorene dinamike sprovođenja Briselskog sporazuma. “Podsetiću da je prvi element plana sprovođenja Brisleksog sporazuma, a i po značju prvi - prilagođavanje pravnog okvira. Taj element je ubačen u plan sprovođenja sporazuma kao prvi zato što je Briselskim sporazumom predviđeno da ZSO bude uspostavljena sa nadležnostima koje se odnose na prosvetu, zdravtsvo, prostorno planiranje, urbani i ruralni razvoj i na druge oblasti o kojima se Beograd i Priština dogovore”, kazao je on. 
  Đurić je napomenuo da Priština odbija da integriše 23 policajca i oko 70 administrativnih radnika MUP-a Srbije, ali da je dogovor o integraciji policajaca, kako je ocenio, uglavnom zaživeo. “Mi ćemo kao rezultat dogovora o integraciji pravosuđa najdalje od 1. septembra ovde imati prvi put od 1999. godine predsednika suda u Mitrovici koji je Srbin, predsednika Apelacionog suda koji je Srbin, imaćemo većinu u svim većima Srbe i mislim da je to za naš narod dobro”, ocenio je Đurić.
  Đurić je poručio gradonačelnicima Zvečana, Severne Mitrovice, Leposavića i Zubinog Potoka da oni “odlično znaju koja je njihova država i da to ne mora niko da ih uči, ni iz Beograda, ni iz Prištine”.
  On je još dodao da će narednih nedelja biti nastavljeni sastanci premijera Aleksandra Vučića sa Srbima sa Kosova i Metohije.
   
  Izvor: Tanjug
   


  PULS NARODA