PRETRAGA

SAVET BEZBEDNOSTI RASPRAVLJA O KOSOVU

 • Desk
 • 14/11/2017 18:05
 • Pregleda: 152
 • http://rtvpuls.com/vesti/savet_bezbednosti_raspravlja_o_kosovu_/16685
 • NJUJORK, 14.novembar - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatra izveštaj šefa UN o stanju na Kosovu. Antonio Guteres je, u izveštaju koji je unapred podeljen ambasadorima država članica, upozorio kosovske političare na uzdržanost u izjavama o novom sudu za ratne zločine koje su tokom rata počinili pripadnici OVK.
   
  Šef UNMIK-a Zahir Tanin upozorio na sporost procesa sprovođenja dogovora proisteklih iz Briselskog dijaloga, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština. "Došlo je vreme za akciju umesto vremena za opravdanja", rekao je Tanin
  Komentarišući inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o unutrašnjemm dijalogu o Kosovu, Tanin je ocenio da takvi potezi koriste stanovnicima regiona... "Sve strane treba da odigraju svoju ulogu", rekao je Tanin. Šef UNMIK-a je, još jednom, pozvao sve strane da pruže maksimalan doprinos rasvetljavanju sudbine nestalih. 
   
   
  Kosovska ambasadorka u SAD; Vljora Čitaku ponovo je pozvala ambasadore Saveta bezbednosti UN da "prorede" dinamiku izveštavanja o stanju na Kosovu, optužujući Srbiju da "zloupotrebljava Savet bezbednosti kako bi projektovala paralalni svet". Čitaku je zatražila da se redefiniše misija UNMIK-a, navodeći da ta misija "nije mirovna, jer mir već vlada na Kosovu".
   
  Ministar spoljnih poslova Srbije,Ivica Dačić kaže da se svega 1,9 odsto od više od 200.000 interno raseljenih vratilo na Kosovo, dodajući da je takav broj posledica neprocesuiranja krivičnih dela, kao i opšta pravna nesigurnost nealbanaca. Dačić je od šefa UNMIK-a zatražio da se u budućim izveštajima obrati pažnja na položaj povratnika na jugu Kosova.
   
  Svaki pokušaj unilateralnog rešavanja problema na Kosovu i Metohiji je za Srbiju neprihvatljiv, rekao je Dačić, navodeći primer pokušaja formiranja vojske Kosova, kao i pokušaje učlanjenja u međunarodne organizacije. Dačić je rekao i da je, iz primera Surinama i Sao Tome i Principe, jasno da je proces priznavanja reverzibilan. 
   
  "Srbija je snažno i iskreno posvećena dijalogu sa Prištinom, uz posredovanje EU. Srbija je pokazala konstruktivnost i spremnost na kompromise. Dokazali smo to implementacijom niza složenih dogovora. Ovakav pristup nema alternativu... Nažalost napori koje Srbija ulaže da se kroz kompromis pronađu obostrano prihvatljiva rešenja ne prati i takav odnos druge strane", rekao je Ivica Dačić, koji pozvao predstavnike vlasti u Prištini da izvrrše preuzete obaveze, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština.Izvor: RTS