PRETRAGA

SB DANAS O IZVEŠTAJU UN O SITUACIJI NA KOSOVU

 • internet
 • 15/10/2021 08:22
 • Pregleda: 47
 • http://rtvpuls.com/vesti/sb_danas_o_izvestaju_un_o_situaciji_na_kosovu/36071
 • NJUJORK, 15.oktobar - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatraće danas redovan šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o situaciji na Kosovu koji se odnosi na period od 16. marta do 15. septembra 2021. godine.
   
  Izveštaj će predstaviti šef UNMIK-a Zahir Tanin koji se se uoči sednice u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u Prištini sa premijerom Aljbinom Kurtijem.
   
  Srbiju će na sednici predstavljati šef diplomatije Nikola Selaković, a Kosovo predsednica Vjosa Osmani.
   
  Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je u najnovijem izveštaju o situaciji na Kosovu pozdravio obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine, uz posredstvo Evropske unije. Gutereš je pozvao dve strane na konstruktivan angažman i na primenu postojećih sporazuma i sprečavanje zastoja u procesu koji traje već dugi niz godina.
   
  Izrazio je snažnu podršku punom učešću beogradskih i prištinskih vlasti u aktivnostima Radne grupe za nestale osobe, poručujući da je neophodno da po strani ostave razlike u procesu rasvetljavanja sudbine nestalih. Apelovao je na sve institucije da, u saradnji sa organizacijama civilnog društva i lokalnom zajednicom, obezbede pogodno okruženje za bezbedan, dostojanstven i održiv povratak svih interno raseljenih i povratnika, i njihovu reintegraciju u kosovsko društvo.
   
  Izveštaj govori i o presudi Ivanu Todosijeviću, poslaniku u kosovskoj skupštini i predstavniku Srpske liste kojom je osuđen na dve godine zatvora, zbog "podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku ili etničku mržnju", a zbog izjave o događajima u selu Račak.
   
  Prethodna sednica SB UN na kojoj se razmatrao izveštaj o radu UNMIK-a i stanje na Kosovu održana je u aprilu ove godine u video formatu, zbog pandemije koronavirusa.
   
  Izvor: Kosovo Online