PRETRAGA

SE NIJE TRAŽIO STOLICU ZA KOSOVO U UN

 • 24/01/2013 06:07
 • Pregleda: 701
 • http://rtvpuls.com/vesti/se_nije_trazio_stolicu_za_kosovo_u_un/526
 • Savet Evrope

  BRISEL, 24. januar - Savet ministara Evropske unije u decembru je jednoglasno utvrdio da je "sredjivanje odnosa s Kosovom"uslov da Srbiju dobije datum pregovora o članstvu i nije traženo da se u dijalogu Beograd-Priština razmotri i pristanak Srbije da Kosovo dobije "stolicu u UN", rekli su danas agenciji Beta izvori EU u Briselu.

  Ovi izvori su to rekli na molbu da se osvrnu na izjavu nemačkog ambasadora u Beogradu da članstvo Kosova u UN treba da bude tema dijaloga Beograd-Priština i da bi to mogao biti i uslov da Srbija dobije datum početka pristupnih pregovora s EU.

  Kako je naglašeno u Briselu, pet članica EU ne priznaju nezavisnost Kosova i od Srbije se ne može tražiti da pristankom na "stolicu u UN" prizna jednostrano proglašenu nezavisnost u Prištini, a "trajno i opipljivo sredjivanje odnosa" se može suštinski postići i bez priznavanja države Kosovo.

  Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kicijančič izjavila je za a agenciju Beta da "program za dijalog Beograd-Priština stoji u zakljucima Saveta EU iz decembra 2012" i da se "u tom kontekstu vode i pregovori".

  "Te zaključke je usvojilo svih 27 zemalja članica zajedno i u njima su utvrdjeni sledeći koraci oko datuma za početak pregovora", Srbije i EU o  članstvu, dodala je portparolka Ketrin Ešton.

  Na pitanje da li će na zasedanju Evropskog saveta, vodja EU, prilikom konačne odluke o datumu pregovora "iskočiti" novi uslovi za Srbiju, nemački ambasador Hajnc Vilhelm rekao je za Večernje novosti da je važno da Srbija pored povlačenja iz paralelnih institucija prestane da blokira Kosovo da postane član niza evropskih i medjunarodnih institucija.

  U zaključcima zasedanja Saveta ministara inostranih poslova prošlog decembra, koje je potvrdio i Evropski savet, navodi se da je "vidljivo i trajno poboljšanje odnosa Srbije i Kosova nužno da bi obe strane nastavile sopstveni put ka EU, s tim da se izbegne da jedna strana koči drugu u takvim nastojanjima".

  Takodje se traži da Srbija "nepovratno krene ka uredjenju struktura na severnom Kosovu koje će uz uvid i predusretljivo podmiriti potrebe lokalnog življa u pogledu bezbednosti i pravosudja, tako da se zajamči funkcionalnost jedinstvenog institucionalnog i administrativnog okvira unutar Kosova".

  Kad je reč o nužnim uslovima za pokretanje pregovora sa Srbijom, u zaključcima se ističe i da je "nužno puno poštovanje načela regionalne saradnje u kojoj će svi biti zastupljeni", dakle i Kosovo, da se sprovode postignuti dogovori Beograda i Prištine, poštuju odredbe Sporazuma o energetskoj zajednici, nastavi dobra saradnja s Euleksom.

   

  Izvor: BETA


  PULS NARODA