PRETRAGA

SEDNICA SB O KOSOVU

 • r.micanovic
 • 14/06/2013 16:44
 • Pregleda: 446
 • http://rtvpuls.com/vesti/sednica_sb_o_kosovu__/1909
 • NJUJORK, 14.jun - U Njujorku je u toku sednica Saveta bezbednosti UN posvećena Kosovu, na kojoj stavove Srbije zastupa premijer Ivica Dačić.
  Šef Unmika Farid Zarif, koji je prvi govorio na sednici, pozdravio je briselski sporazum i odao priznanje liderima Beograda i Prištine na iskazanoj hrabrosti i mudrosti. Briselski sporazum je "kurs sa koga ne treba da se skrene", poručio je Zarif na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu.
  "Sporazum predstavlja krupno dostignuće i odlučujući korak napred i za Beograd i za Prištinu i to bi trebalo da doprinese mirnom resenju", rekao je šef Unmika.
  On je izrazio uverenje da će podrška međunarodne zajednice pomoći da se održi pozitivan impuls i da se implementira dogovor za čiju primenu je, kako je kazao, potrebna jednako velika odlučnost.
  U postizanju sporazuma ključnu ulogu je imala i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, kao i politička volja koju su pokazale obe strane koje žele u Evropu, istakao je Zarif.
  "Zajedno smo postigli politički napredak, mir i pomirenje", rekao je on.
  Prema njegovim rečima, primena sporazuma zahtevaće naporan rad svih strana i aktivnu podršku međunarodne zajednice koja će nastaviti da pomaže. Ipak, situacija na terenu ostaje khrka i pretnje postoje i severno i južno od Ibra i ne sme se uzeti zdravo za gotovo da je postignut proces nepovratan, ocenio je šef Unmika. On je naveo da se Unmik trudi da njegove aktivnosti doprinose stvaranju koordinacije sa međunarodnim faktorima i omogući primenu sporazuma.
  Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je u redovnom tromesečenom izveštaju pozdravio postizanje sporazuma između Beograda i Prištine i ocenio da se radi o istorijskom dostignuću, ocenivši da su tim dogovorom data značajna ovlašćenja zajednici srpskih opština. On je, takođe, pozvao dve strane da otvore kanale komunikacije i učine napore da se sporazum sprovede.
  U izveštaju se još navodi da je napredak postignut u dogovoru oko razmene oficira za vezu, što se ocenjuje kao olakšanje normalizacije komunikacije između dve strane. Uz pohvale za političko vođstvo u Beogradu i Prištini, Ban je pozdravio i ulogu u dijalogu koju je imala Evropska unija.

  Izvor: TANJUG


  PULS NARODA