PRETRAGA

SIMIĆ: OBNAVLJANJEM SVETINJA OBNAVLJAMO SEBE

 • 23/08/2016 08:14
 • Pregleda: 336
 • http://rtvpuls.com/vesti/simic:_obnavljanjem_svetinja_obnavljamo_sebe/11060
 • SRBICA, 23.avgust - U manastiru Devič, koji se nalazi u opštini Srbica na severu Kosova, juče je organizovana akcija uklanjanja ostataka spaljenog manastirskog konaka i pomoćnog objekta. Tokom martovskog pogroma 2004. godine manastir Devič je u potpunosti spaljen, a njegova obnova još traje.
  "Uz blagoslov mati Anastasije okupili smo se u ovde da uklonimo ostatke manastirskog konaka, koji je zapaljen 2004. godine i u ovakvom stanju kao što vidite stoji do danas", kazao je predsednik Srpske liste Slavko Simić.
  Simić je istakao da se manastir, koji je izolovan u dreničkoj šumi,  suočavao sa mnogobrojnim izazovima.
  "Mi smo danas želeli da volonterskom akcijom pomognemo manastiru, kako bi stvorili preduslove da uz pomoć donatora i ljudi dobre volje veoma brzo krenemo u obnovu i izgradnju konaka", naveo je Simić.
  Akciju su organizovali predsednik Srpske liste, odbornik Srpske liste u opštini Vučitrn Zoran Rakić, odbornik Srpske liste u opštini Leposavić Branko Bojović, a u akciji su učestvovali i građani Prilužja i Leposavića.
  Manastir Devič iz 15.veka, među pravoslavnim vernicima predstavlja jednu od najvažnijih svetinja, pre svega zbog moštiju sveca manastira Joanikija Devičkog i okuplja hodočasnike sa raznih strana.
  U ovom manastiru živi šest monahinja. 
  Kfor se povukao 2012. godine i od tada je bezbednost manastira u nadležnosti Kosovske policije.
  Izvor: Tanjug