PRETRAGA

SKRINING APARAT ZA DIJAGNOZU OŠTEĆENJA SLUHA KOD BEBA

 • 25/08/2016 11:14
 • Pregleda: 343
 • http://rtvpuls.com/vesti/skrining_aparat_za_dijagnozu_ostecenja_sluha_kod_beba/11092
 • GRAČANICA, 25.avgust - U okviru humanitarne akcije „Srce za decu“, koju sprovodi Blic fondacija, danas je gračaničkom porodilištu uručen skrining aparat za dijagnostikovanje oštećenja sluha kod novorođenčadi.
  Neonatolog ginekološke klinike u Gračanici Gordana Petrović, istakla je da je ovaj aparat veoma značajan jer ukoliko se oštećenje sluha ne dijagnostikuje na vreme to predstavlja veliki zdravstveni i socijalni problem.
  „Značaj ovog aparata je veliki jer će od sada sve bebe rođene na našoj klinici u Gračanici imati mogućnost za rani neonatalni skrining sluha, što će uticati na pravilan razvoj govora i socijalizaciju dece“, istakla je dr Petrović.
  Iako radi u veoma teškim uslovima i u prilično skučenom prostoru, Ginekološka klinika u Gračanici beleži veći trend rađanja beba u odnosu na prošlu godinu, naglasio je dr Bogoljub Veljković, upravnik ove klinike.
  „Naša klinika do sada nije imala ovaj aparat koji će nam pomoći u ranom otkrivanju oštećenja sluha. Opšte je poznato da uslovi u kojima radimo nisu sjajni, ali mi pružamo maksimum koliko je ljudski faktor u mogućnosti“, istakao je dr Veljković i dodao da najveći problem predstavlja nedostatak prostora.
  Uz pomoć medijskog partnera RTS-a, Blic fondacija je sva porodilišta u Srbiji opremila jednim ovakvim aparatom i time je u našem zdravstvu uveden obavezan skrining sluha beba, rekla je Jelena Drakulić-Petrović, predsednica Blic fondacije i direktorica kompanije  Ringier  Axel  Springer.
  „Zahvaljujući ovoj akciji koja traje od meseca marta i u okviru koje smo sva porodilišta opremili skrining aparatom za ispitivanje sluha novorođenčadi, uvedena je nova metoda kao obaveza našeg zdravstva i sada će svaka beba rođena u Srbiji biti pregledana i onog trenutka kada majka iznese novorođenče iz porodilišta znaće sa sigurnošću da li je njegov sluh u redu“, istakla je Drakulić-Petrović.
  Stanojević, urednik Trećeg dnevnika RTS-a istakao je značaj celokupne akcije i izrazio nadu da će se ovaj aparat u Gračanici koristiti više puta dnevno i da će njegovi rezultati biti radosni za roditelje kao i prvi bebin plač.
  „Za nas ova akcija predstavlja privilegiju, čast a i motiv, jer ova dodela danas znači da smo uradili jednu dobru stvar. Nadamo se da smo i svima poslali poruku da pomognu i u buduće sami naprave ovakve i slične akcije u kojima će pomagati  srpskim bolnicama“, naglasio je Stojanović i dodala da će u toku dana ove aparate dobiti i porodilišta u Kosovskoj Mitrovici i Pasjanu .
  „Srce za decu“ je višemesečna akcija Blic fondacije koja svoj cilj, opremanje svih 56 porodilišta u Srbiji aparatima koji omogućavaju rano dijagnostikovanje eventualnog oštećenja sluha kod novorođenčadi, privodi kraju.
  Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner RTS.
   
  Izvor: Radio Gračanica
  Foto: GracanicaOnline