PRETRAGA

SKRINING ZA POGLAVLJE 35 DAN POSLE MEĐUVLADINE KONFERENCIJE

 • 18/01/2014 13:56
 • Pregleda: 305
 • http://rtvpuls.com/vesti/skrining_za_poglavlje_35_dan_posle_medjuvladine_konferencije/3539
 • BEOGRAD,18.januar - Samo dan posle svečane međuvladine konferencije u Briselu, kojom Srbija zvanično počinje pregovore s EU, u sredu, 22. januara biće održan sastanak o poglavlju 35 u kojem su, između ostalog, sažeta pitanja vezana za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.
  Sastankom o poglavlju 35 u kojem su i druga pitanja koja se mogu svrstati pod odrednicu "ostalo" jer nisu deo nijednog drugog pregovaračkog poglavlja, u Briselu počinju ovogodišnji skrininzi u procesu pristupnih pregovora Srbije sa EU.
  Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da će i za jednu i za drugu stranu skrining u pregovaračkom poglavlju 35 biti pomalo nepoznanica, jer navedeno poglavlje u tom obliku nije postojalo ni za jednu drugu zemlju kandidata za članstvo u EU."To je nešto što ćemo učiti u hodu i što ćemo morati zajedno da razarađujemo", rekao je Vulin, koji će predvoditi srpske pregovarače u ovom poglavlju.
  Vulin je naglasio značaj činjenice da će se u poglavlju 35 pregovarati između Srbije i EU, odnosno da ne postoji treća strana koja bi mogla da blokira napredak pregovora.
  Skrininzi se u svim poglavljima, pa i u poglavlju 35 odvijaju u dve faze, eksplanatornoj, u kojoj predstavnici Evropske komisije objašnjavaju pravne tekovine u datoj oblasti, i bilateralnoj, u kojoj srpski predstavnici daju prikaz faktičkog stanja, odnosno naše trenutne usklađenosti.
  Skrining u poglavlju 35 će, naime, biti jedini u kojem će oba skrininga biti održana u jednom danu, što znači da će, objasnio je Vulin, i Brisel i Beograd izneti kako vide pregovore u okviru tog poglavlja.
  "Siguran sam da ćemo biti na visini zadatka. I EU će reći šta misli i šta traži i mi ćemo reći šta mislimo i šta tražimo", rekao je Vulin, dodavši da očekuje da razgovor bude fokusiran na prolem normalizacije odnosa Beograda i Prištine, poštovanja briselskog sporazuma i akcionog plana za njegovo sprovođenje.
  Do sada su eksplanatorni i bilateralni skrininzi održani u poglavljima 23 (pravda i osnovna prava), 24 (pravda, sloboda i bezbednost) i 32 (finansijska kontrola).
  Prema planu koji je definisan, skrininzi u okviru pristupnih pregovora Srbije trajaće do marta 2015. godine i u tom periodu će Evropskom unijom predsedavati Grčka, Italija i Letonija.
  Proces skrininga u svakom poglavlju se, inače, završava izveštajem o skriningu i definisanjem merila (benćmarks) za otvaranje pregovora u svakom od datih poglavlja, a poglavlje 35 je u tom smislu specifično budući da u njemu nema pravnih tekovina EU sa kojima bi se trebalo uskladiti.
  Kako su ranije izjavljivali zvaničnici Srbije i EU, poglavlje 35 će biti jedno od prvih u kojima će pregovori biti otvoreni.
  Izvor: Tanjug


  Video


  PULS NARODA