PRETRAGA

ŠOKENHOF: DATUM U "DVA KORAKA"

 • r.micanovic
 • 26/06/2013 10:23
 • Pregleda: 350
 • http://rtvpuls.com/vesti/sokenhof:_datum_u_dva_koraka__/1968
 • BERLIN, 26.jun - Bundestag će naložiti nemačkoj vladi da na zasedanju Evropskog saveta, u četvrtak i petak, "suštinski podrži" pregovore sa Srbijom i time pošalje pozitivan signal Beogradu, ali "da se o konkretnom datumu razgovara u januaru", izjavio je zvaničnik vladajuće nemačke Hrišćansko-demokratska unija (CDU) Andreas Šokenhof.
  Ako Srbija ispuni uslove i primeni dogovoreno iz sporazuma sa Prištinom, pregovori sa EU mogu da počnu u januaru 2014. godine, precizirao je Šokenhof.
  On je u intervjuu za "Dojče vele" rekao da poslanici smatraju da pregovore sa Srbijom treba početi, ali onda kada bude realizovano ono što je dogovoreno sporazumom između Beograda i Prištine i da zbog toga, veruju u princip "sprovođenja odluke u dva koraka.“
  Zamenik predsednika Odbora nemačkih demohrišćana u Bundestagu zadužen za spoljnu i evropsku politiku, Šokenhof je objasnio da "to ne znači da Srbija nije dovoljno učinila, ali da ono što je dogovoreno sporazumom, još nije sprovedeno".
  "Stav nemačkog parlamenta je od samog početka bio da najave kako će nešto biti urađeno ili planovi o tome, nisu dovoljni. Potrebna je konkretna primena. To znači da se ništa nije promenilo, naša pozicija je uvek bila ista", rekao je Šokenhof.
  Po njegovim rečima Evropski savet bi već u decembru mogao da utvrdi da je implementacioni sporazum primenjen u potpunosti i da se odredi datum pregovora.
  Šokenhof je negirao da parlamentarni izbori u Nemačkoj igraju ulogu u donošenju odluke o datumu za početak pregovora.
  "Kancelarka Merkel je u avgustu 2011. godine boravila u Beogradu i ona je još tada rekla kako je normalizacija odnosa sa Prištinom preduslov za integraciju u EU. Beograd je u međuvremenu pokazao veliku političku hrabrost i mi zbog toga imamo veliko poštovanje. To je ono što je važno, a to nema nikakve veze sa izborima u Nemačkoj", rekao je on.
  Ako Srbija ispuni uslove i primeni dogovoreno iz sporazuma sa Prištinom, pregovori sa EU mogu da počnu u januaru 2014. godine, rekao je Šokenhof.
   

  Izvor: TANJUG