PRETRAGA

ŠPIGL: TAČI ODLUČAN DA DOKAŽE DA NIJE “ZMIJA”

 • 00/00/0000 00:00
 • Pregleda: 644
 • http://rtvpuls.com/vesti/spigl:_taci_odlucan_da_dokaze_da_nije_%E2%80%9Czmija%E2%80%9D_/15078
 • PRIŠTINA, 29. jun - Kosovski predsednik Hašim Tači odlučan je da dokaže da nema ništa sa osobom koju nazivaju “Zmija”, piše nemački Špigl.
  Kako navode, u trenutku kada se Tači suočava s mogućim optužbama za ratne zločine pred Specijalnim sudom u Hagu, on je odlučniji nego ikad da dokaže da "ovaj Tači" nema ništa zajedničo sa osobom za koju nemački obaveštajci navode da kontroliše kriminalnu mrežu koja posluje širom Kosova.
  "U očima mnogih, on je heroj, ali za druge, on je mogući ratni zločinac", navodi ovaj nemački dnevnik. 
  Kada su, međutim, Tačija pitali šta misli o tome, on je "ostao bez teksta", a nakon kraće pauze rekao: 
  "Pre svega, ja sam bio vrhovni politički komandant, a ne vojni komandat. Drugo, nijedan specijalni sud na svetu ne može da prekraja istoriju. Mi nemamo ništa da krijemo". 
  Špigl podseća da je njegov nadimak tokom rata bio "Zmija" jer nije ostavljao tragove, ali navodi da je sada drugačije i da već nekoliko poslednjih godina, "njegove tragove" prate tužioci za ratne zločine. 
  Nemački dnevnik dodaje i da je 1990. Tači bio jedan od osnivača OVK, a da je od 2016. predsednik Kosova. 
  "I sada, kada ima privilegiju da vom bivšem saborcu Ramušu Haradinaju da zadatak da formira novu vladu, Tači je suočen sa mogućim optužbama za ratne zločine Specijalnog suda u Hagu", navodi list. 
  Kako je ranije najavljeno, Specijalni sud, koji će se baviti optužnicama za ratne zločine OVK počinjene na Kosovu i Metohiji, mogao bi dobiti prve optužnice već početkom naredne sedmice, pošto je Ustavni sud Kosova u sredu doneo odluku o ustavnosti postupaka suda.
  Izvor: Tanjug