PRETRAGA

SPORAZUM KASNI, BRISEL ZABRINUT

 • 07/10/2013 09:24
 • Pregleda: 458
 • http://rtvpuls.com/vesti/sporazum_kasni_brisel_zabrinut/2871
 • BEOGRAD, 07.oktobar - Politički analitičar i predsednik stranke Aktivna Srbija Dušan Janjić rekao je da primena briselskog sporazuma ne ide onako kako se očekivalo i da je EU zabrinuta zbog bezbednosnog problema na Kosovu, jer je situacija sve napetija."Primena Sporazuma ne ide onako kako se očekivalo, još nema statuta buduće zajednice srpskih opština. Kasne rešenja za MUP, Civilnu zaštitu, sudije", rekao je Janjić.On je ocenio da "izborni proces se ne odvija u pravcu stvaranja fer i demokratske atmosfere, počev od biračkih spiskova do ponašanja ministra Aleksandra Vulina, zbog čega zapravo (premijeru Ivici) Dačiću nije dozvoljeno da uđe na KiM".Janjić ističe da "EU brine i bezbednosni problem, jer je situacija sve napetija, ne samo na severu Kosova nego i među Srbima južno od Ibra".
  Prema njegovim rečima, pregovarače na sutrašnjim razgovorima premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija, očekuje rešavanje daleko važnijih problema i sporazuma, nego što je nedavna prištinska zabrana Dačiću da ode na predizborni skup u Štrpcu."Na radnoj večeri kod Eštonove trebalo bi da se napravi rezime svih spornih pitanja u sprovođenju Briselskog sporazuma, kojih je mnogo više nego što bi se moglo zaključiti iz dramatike koju Beograd širi poslednjih dana", rekao je Janjić.On je još dodao da u svetskoj i evropskoj praksi nema primera da je negde iza jedne liste na lokalnim izborima stala cela državna vlast - da su u kampanji angažovani vlada, vladajuće stranke, mediji i budžet.
  Janjić procenjuje da će "međunarodna zajednica takvo ponašanje možda tolerisati samo do ovog opštinskog glasanja" i upozorava na opasnost od "prelivanja tog uniformisanog socijalnog populizma sa KiM na ostatak Srbije"."Beogradu će, verovatno, već na ovom sastanku biti jasno rečeno da međunarodna zajednica neće srpsko Samoopredeljenje, jer im je dovoljan Aljbin Kurti, neće ni Republiku Srpsku na KiM, kao i da je nedozvoljeno širenje atmosfere linča i nasilja. Pogotovo što se Beograd obavezao da će pomoći sprovođenju izbora u duhu fer-pleja i tolerancije", kaže Janjić.On podseća da je rok za primenu Briselskog sporazuma kraj 2013. i da međunarodna zajednica ne želi da zbog kašnjenja u njegovom sprovođenju odlaže za maj planirane kosovske parlamentarne izbore.Janjić ne isključuje mogućnost da Zapad sam, bez Beograda, završi posao u zadatim rokovima.
  Prema njegovim rečima, dodatnu nervozu unosi i približavanje potpisivanja okvirnog sporazuma Beograda i Prištine, koji još nisu rešili ni sporove u vezi s glasanjem 3. novembra.Izvor: Danas.
   


  PULS NARODA