PRETRAGA

SPREČENO IZLIVANJE REKE PRIŠTEVKE U UGLJARU

 • 24/07/2014 14:16
 • Pregleda: 736
 • http://rtvpuls.com/vesti/spreceno_izlivanje_reke_pristevke_u_ugljaru/4560
 • UGLJARE, 24.jul - Nakon padavina koje su sinoć pogodile centralno Kosovo predsednik opštine Gračanica Branimir Stojanović obišao je meštane Ugljara kako bi se na licu mesta uverio u činjenično stanje. Ekipe Odeljenja javnih službi dopremile su u Ugljare kamione sa peskom radi preventive ali potrebe za intervencijom u odbrani od poplava nije bilo.„Nasip, koji je podigla opština Gračanica u Ugljaru, sinoć nas je spasio. Ja sam aprila meseca kompletno menjao nameštaj i pod jer nam je voda prodrla u kuću više od pola metra. Sve nam je bilo uništeno. Kada sam sinoć video nabujalu reku uhvatila nas je panika ali srećom poplava nije bilo. Da ovo nije napravljeno danas bi celo Ugljare bilo pod vodom“, kaže za sajt opštine Gračanica meštanin Ugljara kojeg, kako kaže, znaju kao Danu Kostića a čija se kuća nalazi na ulazu u Ugljare uz samo rečno korito.
  Reka Prištevka se međutim i sinoć delimično izlila iz korita ali u delu Ugljara koji teritorijalno pripada opštini Kosovo Polje. U tom delu sela je porodica Živković.„Kuća nam je aprila meseca bila pod vodom jer je reka tada nadošla iz pravca sela ali nam je sinoć poplavljena bašta jer se reka izlila iz drugog pravca. Kuću smo spasili ali nam je ekonomsko dvorište poplavljeno. Kiša ovde sinoć nije pala mnogo ali nam je voda naišla iz pravca Prištine. Problem je u tome što je to sve kanalizacija i naša bašta je više neupotrebljiva. Videla sam da je gradonačelnik sinoć bio ovde i hvala mu što misli na nas“, rekla je Milosava Živković.
  Ružica Stolić kaže da je i njihovo domaćinstvo sinoć posetio predsednik opštine Gračanica Branimir Stojanović koji je, kako kaže, obećao da će opština učiniti sve da se problem voda u Ugljaru trajno reši u najskorijem periodu ali i da opština Kosovo Polje mora da se uključi u rešavanje ovog problema.„Bilo bi gore nego prošlog puta, sigurna sam, da nije napravljen nasip. Ovo nam mnogo znači. Naš veliki problem i dalje ostaje kanalizacija. Svi su nas do sada lagali. Prvo je nešto preko firme Jumko pre mnogo godina pokušavano rešavanje problema. Ništa nije urađeno. Onda ova prošla vlast iz opštine postavljala je neke plastične cevi i opet ništa.Ovo je konkretna stvar koju je neko uradio za nas u Ugljaru. Sada mirnije spavam jer znam da su šanse da mi se polavi kuća male a do sada sam preživela četiri velike poplave“, navodi Ružica.
  Nataša Stolić kaže da ovo nije prvi put da ih je gradonačelnik opštine posetio. Aprila meseca u vreme velikih poplava gradonačelnik ih je obilazio u više navrata i obećao podizanje nasipa. Kaže da je gradonačelnik svoje obećanje ispunio. Prilikom sinoćne posete, prema Natašinim rečima, Branimir Stojanović je rekao da su potrebna dodatna finansijska sredstva da bi se pitanje rečnog korita i kanalizacije u Ugljaru trajno rešio kao i da će šteta naneta tokom prošlih poplava biti nadoknađena svima.„Mi to razumemo“, rekla je Nataša Stolić.
  Domaćinstava u Ugljaru kao i ceo zemljišni posed koji teritorijalno pripada opštini Gračanica sinoć nisu pretrpela štetu ali su zato obradive površine u selima Vragolija i Suvi Do duž rečnog korita skoro u potpunosti poplavljena. Šteta usevima ali i pojedinim domaćinstvima naneta je i u obližnjem Batusu.
   


  PULS NARODA