PRETRAGA

SRBI NA KOSOVU MOGU LAKŠE DA OSTVARE IMOVINSKA PRAVA

 • 24/01/2014 12:13
 • Pregleda: 357
 • http://rtvpuls.com/vesti/srbi_na_kosovu_mogu_lakse_da_ostvare_imovinska_prava/3582
 • BEOGRAD, 24.januar - Predstavnici Beograda predali su danas šefu EU na Kosovu Samuelu Žbogaru prve skenirane katastarske dokumente za tri opštine na Kosovu, a tom prilikom je poručeno da će to omogućiti pre svega Srbima da ostvare svoja imovinska prava.Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin, na konferenciji za novinare u beogradskom Centru Sava, gde je izvršena predaja prvih skeniranih dokumenata, rekao je da će od danas postojati pouzdana katastarska evidencija, što će pomoći Srbima u njihovoj borbi da sve u oblasti prava, posedovanja, lakše i brže rešavaju.
  "Ovaj sporazum i njegov ulazak u svakodnevni život omogući će svakom građaninu na Kosovu da lakše dokaže svoje imovinsko pravo, a to je nedostajalo svih ovih godina", rekao je Vulin.Ukazujući da postoji veliki broj zahteva na Kosovu i Metohiji za povraćaj imovine, za odštetu nastalu zbog uzurpacije imovine, primena tog sporazuma omogući će građanima da te probleme lakše rešavaju, a to je samo početak.
  "Svi sporazumi koje je vlada potpisala biće sprovedeni, a velika je stvar da građani imaju malo više prava i sigurnosti nego juče i da je delom to i naš doprinos", naglasio je Vulin ističući da je današnji događaj dokaz da neke stvari mogu da se rade bez visoke politike.Završetak pilot projekta skeniranja katastarskih dokumenata za prve tri opštine na Kosovu, kako je naglasio, pokazuje da je Vlada Srbije pouzdan partner i da je Srbija ozbiljna država koja zna šta su njene međunarodne obaveze.
  Reč je o projektu "Katastarska razmena između Beograda i Prištine" za koji je delegacija EU u Srbiji opredelila tri miliona evra iz IPA fondova.
  Direktor Republičkog geodetskog zavoda Zoran Krejović rekao je da je rezultat tog pilot projekta 37.000 skeniranih dokumenata za opštine Kosovo Polje, Šupkovac i Bandulić i da je to jedan odsto od ukupnih dokumenata koje je potrebno skenirati tokom dve godine koliko je predviđeno da projekat traje.
  "Ovo je jako važno, jer će pomoći da se svojinski odnosi na Kosovu razreše na pravičan način", rekao je Krejović i dodao da je cilj da se skenira oko 12 miliona stranica, 130.000 foto skica i 7.400 planova.
  Samuel Žbogar je ocenio da će dokumentacija olakšati život ljudi. Prema njegovim rečima, još mnogo toga može da se učini da bi Srbi i Albanci na Kosovu živeli bolje, a bolje znači zajedno i na jugu i na severu.
  Žbogar je čestitao Srbiji na zvaničnom otpočinjanju pregovora sa EU i istakao da je ovaj projekat jedan od konkretnih rezultata dijaloga Beograda i Prištine.
  Generalni direktor Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije Kristijan Danijelson je ocenio da projekat doprinosi normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, što je, kako je naveo, važan deo u procesu pristupanja Srbije EU.Osim toga projekat daje konkretnu korist ljudima na KiM stvaranjem digitalne arhive i katastra.Izvor: Tanjug.


  PULS NARODA