PRETRAGA

SRBIJA NEĆE OPTEREĆIVATI BRISELSKI PROCES

 • 03/04/2015 09:22
 • Pregleda: 168
 • http://rtvpuls.com/vesti/srbija_nece_opterecivati_briselski_proces/5772
 • BEOGRAD, 3. april - Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila za "Danas" da "Srbija neće dodatno opterećivati briselski dijalog Beograda i Prištine".
  Na pitanje da li će najavljena kosovska tužba za genocid uticati na razgovore o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova koji se vode u Briselu, pod okriljem EU, Joksimović je precizirala da je "briselski dijalog sam po sebi nimalo lak proces", odnosno "da ne bi trebalo dodatno opterećivati".
  "Mi to nećemo učiniti", istakla je ona.
  Joksimović je komentarišući tužbu za genocid ocenila da to ne doprinosi jačanju poverenja u procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova.
  "To je nerealna i nepotrebna najava, i svakako da ne doprinosi jačanju poverenja", zaključila je ministarka zadužena za evropske integracije.
  "Danas" podseća da je poslanička grupa Demokratske partije Kosova (DPK) Hašima Tačija podnela Skupštini Kosova zahtev za izglasavanje "Rezolucije o genocidu Srba nad Albancima tokom sukoba 1999".
  "Ovim dokumentom, tumači se, Tačijeva partija praktično najavljuje pokretanje spora protiv Beograda pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu", piše taj list.
  "Skupština obavezuje Vladu Kosova da otpočne sve političke i pravne procese (domaće i međunarodne) koji se odnose na uspostavljanje pravde o genocidu i ratnim zločinima počinjenim od strane Srbije prema narodu i imovini Kosova i rasvetljavanje sudbine nestalih tokom 1999. godine", piše u predlogu DPK, koji su preneli beogradski mediji.
  Ukoliko tekst dobije većinu u parlamentu, nije isključeno čak i da Priština pokrene pitanje ratne odštete, o čemu je Tači govorio krajem februara, navodi "Danas" i prenosi ocenu političkog analitičara i savetnika premijera Albanije Edija Rame, Škeljzena Maljićija, da "misli da će tužba za genocid biti greška, neće proći kao što nije prošla ni Hrvatskoj, a ni BiH".
  "Postojala je genocidna intencija i pokušaj, ali je dokazni postupak i teorijska pravna argumentacija lavirint za koji kosovska strana nije spremna. Treba podići optužbu za konkretne stvari, za ratnu odštetu spaljivanja kuća, što je dokumentovano od strane UNMIK-a. I sporazum koji je Slobodan Milošević potpisao sa tadašnjim predsednikom Rusije Borisom Jeljcinom iz prve godine rata, iz 1998. godine, sadrži stavku o plaćanju ratne odštete za spaljena sela. To se može dokumentovati i čudi me što do sada nije podignuta takva tužba", rekao je Malići.
  Prema njegovim rečima, tužba za genocid ne bi trebalo da utiče na briselski dijalog.
  "Briselski proces ima svoj tok i više interese koji ga i uslovljavaju. Međutim, može da utiče da srpska strana smanji neke od ambicija, recimo, da od zajednice opština napravi strukturu države u državi, ili drugu Republiku Srpsku koja će držati Kosovo pod blokadom", zaključio je Maljići.
   
  Izvor: Tanjug


  PULS NARODA