PRETRAGA

SRBIJA POKUŠAVA DA ODLOŽI PRIMENU SPORAZUMA

 • 11/06/2013 11:51
 • Pregleda: 354
 • http://rtvpuls.com/vesti/srbija_pokusava_da_odlozi_primenu_sporazuma/1880
 • Hašim Tači

  PRAG, 11.jun - Premijer Kosova Hašim Tači izrazio je nadu da će primena briselskog sporazuma početi što pre, bez obzira što, kako je rekao, Srbija pokušava da odloži primenu tog sporazuma."Postoje tendencije za odlaganje procesa, ali siguran sam da će do primene doći. To je nepovratan, nezaustavljiv i bitan proces", kazao je Tači - koji se nalazi u višednevnoj poseti Sjedinjenim Državama.
  Po njegovom mišljenju, sprovođenje sporazuma će doneti slobodu kretanja, ukidanje paralelnih struktura, red i zakon, instalaciju kosovske policije kao i stvaranje okolnosti za održavanje lokalnih i slobodnih izbora u oktobru ove godine, kazao je Tači."SAD će ostati uz nas i podržati sva naša zajednička angažovanja. Jedna od najvažnijih tema o kojoj smo razgovarali sa američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom bila je potpuna primena postignutog sporazuma u Briselu. SAD će nastaviti da radi zajedno sa EU kako bi se ovaj proces okončao u skladu sa određenim rokovima i predviđenim akterima primene", izjavio je Tači posle sastanka sa američkim potpredsednikom.
  Odgovarajući na pitanje o integraciji srpskih sigurnosnih struktura u kosovski sistem, Tači je rekao da će se taj proces odvijati na individualnoj osnovi i da će zahtevati poštovanje određenih procedura. "To će biti za ljude dobre volje koji žele da rade, koji žele da prihvate novu realnost. Nikako neće biti mesta za kriminalne strukture ili ljude koji su bili uključeni u nasilje i kriminal", kazao je Tači.Kosovski premijer je rekao i da će se u svim institucionalnim oblastima postići bilateralni sporazumi, bilo da se radi o ekonomiji, bezbednosti, obrazovanju.
  Kako je ranije saopštila Bela kuća, američki potpredsednik poručio je juče Tačiju da učini sve što može da sprovede dogovor o normalizaciji odnosa sa Srbijom.Tači je u subotu otputovao u višednevnu posetu Sjedinjenim Američkim Državama tokom koje će učestvovati na sednici Sveta bezbednosti UN o Kosovu.
  Pored susreta sa Bajdenom, Tači će imati odvojene susrete sa zamenikom američkog državnog sekretara Vilijamom Bernsom i drugim zvaničnicima, saopšteno je ranije u Prištini.Tači će u Njujorku učestvovati na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj će 14. juna biti predstavljen izveštaj generalnog sekretara o stanju na Kosovu. Uzvor: Radio Slobodna Evropa.