PRETRAGA

SRPSKA LISTA SE VRAĆA U KOSOVSKE INSTITUCIJE

 • 23/04/2015 18:55
 • Pregleda: 261
 • http://rtvpuls.com/vesti/srpska_lista_se_vraca_u_kosovske_institucije/5971
 • GRAČANICA, 23. april - Predstavnici Srpske liste odlučili su danas da se, posle dvomesečnog neučestvovanja u radu kosovskih institucija, vrate u Skupštinu i Vladu Kosova, jer su posle razgovora sa koalicionim partnerima dobijene garancije da će biti poštovane najvažnije tačke koalicionog sporazuma.
  Jedan od glavnih razloga povratka predstavnika Srba u Skupštinu i Vladu Kosova jeste i dogovor da ubuduće neće biti povlačenja jednostranih poteza koalicionih partnera, posebno kada je reč o procesu privatizacije u većinski srpskim mestima, saopštila je Srpska lista.
  Poseban akcenat u daljem radu, kaže se u saopštenju, biće usmeren na jačanje ekonomske situacije u sredinama sa većinski srpskim stanovništvom.
  Predstavnici Srpske liste saglasili su se sa koalicionim partnerima i da će se u narednom periodu posebna pažnja posvetiti procesu povratka i povećanju prisustva Srba u institucijama u skladu sa važećom zakonskom regulativom. 
  U cilju efikasnijeg bavljenja ovim pitanjima, biće formirane i međuministarske grupe. Dogovoreno je i da je odabir srpskih kadrova u kosovskim institucijama na svim nivoima bude isključiva nadležnost izabranih srpskih političkih predstavnika, navedeno je u saopštenju.
  Prioriteti rada Srpske liste u narednom periodu, ističe se u saopštenju, pored prethodno pomenutih, biće i zaštita prava Srba, naročito u delu poštovanja imovinskih prava privatnih i pravnih lica i Srpske pravoslavne crkve, unapređenje stanja u prosveti i zdravstvu, kao i zaštita srpskog jezika, kulture, kulturnog nasleđa i prava na informisanje. 
   
  Izvor: Tanjug
   


  PULS NARODA