PRETRAGA

SRPSKA LISTA TRAŽI OD KOSOVSKE VLADE UBRZANO FORMIRANJE ZSO

 • 24/08/2016 15:21
 • Pregleda: 364
 • http://rtvpuls.com/vesti/srpska_lista_trazi_od_kosovske_vlade_ubrzano_formiranje_zso_/11082
 • PRIŠTINA, 24. avgust -  Srpska lista zatražila je od kosovske vlade da ubrza proces osnivanja Zajednice srpskih opština, prenosi današnja Epoka.
  Zamenik premijera Kosova i član Srpske liste, Branimir Stojanović, izjavio je da je ZSO "obaveza garantovana sporazumom postignutim u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu" i istakao da očekuje "ubrzane korake u uspostavljanju ovog tela".
  "Ko želi da se nastavi dijalog, treba da zna da je to nemoguće bez sprovođenja postignutog sporazuma", izjavio je Stojanović.
  Stojanović je naveo da "neke političke stranke Zajednicu srpskih opština doživljavaju kao pretnju", ali i naglasio da ZSO zapravo predstavlja "instrument, neophodan kao pomoć kosovskim Srbima da ostanu na Kosovu, budući da sadašnji okvir nije dovoljan".

  Tokom posete američkog potopredsednika Džozefa Bajdena Kosovu, ranije ovog meseca, poslata je jasna poruka da Albanci na KiM nemaju blanko podršku SAD i da sada moraju da pređu sa reči na dela.

  "Bajden je rekao da ono što je dogovoreno mora da se ispoštuje i sprovede, a to je Zajednica srpskih opština", rekao je predsednik skupštinskog odsbora za KiM Milovan Drecun. Izvor: Tanjug