PRETRAGA

SRPSKI ČLANOVI KOSOVSKE VLADE NAPUSTILI SEDNICU ZBOG TREPČE

 • b.antic
 • 05/10/2016 13:21
 • Pregleda: 288
 • http://rtvpuls.com/vesti/srpski_clanovi_kosovske_vlade_napustili_sednicu_zbog_trepce/11682
 • PRIŠTINA, 05.oktobar - Predstavnici Srba u kosovskoj vladi usprotivili su se nacrtu zakona o Trepči na sednici vlade, istakavši da se njime isključuje srpska zajednica iz odlučivanja o budućnosti ovog kombinata, te da je čitav proces ispolitizovan.

  Ministar za lokalnu samoupravu Ljubomir Marić ocenio je neregularnim da nacrt zakona ministrima bude dostavljen neposredno pred sednicu vlade.

  Ministar za ekonomski ravoj Bljerand Staviljeci je, predstavljajući predlog zakona, rekao da će njime vlada biti vlasnik 80 odsto kombinata Trepča, a da će ostalih 20 odsto biti dato na upravljanje zajednicama.

  Ukazavši da je trenutna situacija u Trepči takva da polovinom na severu upravljaju Srbi, a drugom polovinom na jugu Albanci, Marić je izrazio strahovanje šta će srpska zajednice dobiti ovim zakonom, podsetivši da je na severu Trepče angažovano više od 3.000 radnika.

  "Predlogom zakona srpska zajednica je isključena iz svih dešavanja po pitanju Trepče i mi ćemo zbog toga glasati protiv", rekao je Marić na sednici vlade.

  Ocenio je da se na ovakav način sa ekonomskih ulazi u neka druga pitanja i da kosovska vlada krši sporazum o CEFTI i Sporazum o asocijaciji i pridruživanju sa EU.

  Zapitao se kako je moguće da predlog zakona bude urađen bez studije izvodljivosti, za koju je ugovor sa međunarodnom organizacijom potpisan pre 15 dana. Rok za izradu studije je četiri meseca.

  Potpredsednik vlade Branimir Stojanović je na sednici rekao da je izrada nacrta zakona o Trepči politička, a ne ekonomska odluka.

  "Ovaj predlog zakona je više politički nego ekonomski, a u procesu izrade predloga zakona našeg učešća nije ni bilo. Mi ćemo u skladu sa stavovima radnika imati negativan stav prema ovom predlogu", rekao je Stojanović na sednici vlade. Najavio je da će srpski poslanici biti protiv predloga zakona i na sednici skupštine, zakazanoj za petak.

  Naveo je i da je za Srbe tema ekonomske održivosti Trepče najvažnija.

  Ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić je rekao da je i na severu i jugu Kosova bitno da postoji potreba da se svi procesi odvijaju u smeru stabilizacije zajednica, te da se ovim predlogom zakona to ne postiže.

  "Neobično je da se na dnevni red sednice skupštine uvrsti u dnevni red pitanje koje prethodno nije prošlo sednicu vlade", rekao je Jevtić na sednici vlade.

  Jevtić kaže da je od svih rokova bitnije da se pronađe kvalitetno rešenje da bi se izašlo iz ovakve situacije i da je to ono čime treba da se rukovodi.

  Pošto su iskazali svoje protivljenje predlogu zakona o Trepči, srpski predstavnici su napustili sednicu vlade.Izvor: RTS