PRETRAGA

SRPSKO – ALBANSKA KULTURNA SARADNJA NA KOSOVU

 • 17/05/2018 15:28
 • Pregleda: 95
 • http://rtvpuls.com/vesti/srpsko_%E2%80%93_albanska_kulturna_saradnja_na_kosovu/19015
 • K.MITROVICA, 17.maj - Jedan od najpoznatijih filmskih i pozorišnih stvaralaca sa Kosova Enver Petrovci, koji danas radi kao profesor glume na Akademiji umetnosti u Prištini, pozvao je autore pozorišne predstave „Slobodan šou“ u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Priština u Gračanici da taj komad odigraju i na sceni u Prištini.
  U intervjuu za TV emisiju Sporazum Petrovci je rekao da iako su manjina, ljudi koji prate pozorište bi rado pogledali tu predstavu i u Prištini.

  „Koristim priliku da pozovem taj ansambl da dođe ovde i odigra predstavu, a ako nemaju kontakt ja ću se potruditi da se ta predstava odigra i u Prištini. Sigurno će proći odlično“, rekao je Enver Petrovci.
  Dramaturškinja te predstave, zapravo mjuzikla, koja govori o bračnom paru Milošević i životu u devedesetim Jelena Bogavac, upozorava da je kultura često izmanipulisana u političke svrhe i da je u našim medijima prezentacija kulture u bliskoj vezi sa političkim agendama.

  „Sadržaj koji je politički šizofren, što je u umetničkom smislu fenomenalno, ovde nema mogućnosti da bude prezentovan, a da ne naiđe na totalnu osudu s jedne i s druge strane, a kultura bi trebalo da bude najšire i najslobodnije polje ljudskog delovanja“, rekla je Jelena Bogavac gostujući u emisiji Sporazum.
  Direktor galerije Akvarijus u Mitrovici Aleksandar Dunđerin slaže se da je umetnost isto što i sloboda, a da umetnik mora da slobodno gleda na stvari i okolinu i da svoj pečat o vremenu u kojem živi.  Tvrdi da saradnja između srpskih i albanskih umetnika na Kosovu postoji i primerena je mogućnostima u ovom trenutku.  Međutim, po njegovom mišljenju umetnost nema taj zadatak da služi pomirenju i u tom smislu mogla bi samo da bude zlopupotrebljena.

  „Ja ću da razgovaram sa svojim albanskim kolegama ako imamo neki zajednički imenitelj u poetici ili srodan senzibilitet u umetnosti ili neki interes. U protivnom, nećemo razgovarati. Ne može se nasilno tražiti od umetnika da  učestvuje u bilo kakvom projektu“, kategoričan je Dunđerin.
  Ipak, doajen jugoslovenskog glumišta Enver Petrovci smatra da je kulturna saradnja između naroda imperativ i da je njena dužnost da miri  i povezuje ljude.

  Emisija Sporazum emituje se svake druge nedelje na kanalima nezavisne TV Mreže i TV Mitrovica.